Gen voor obesitas leidt tot idee voor vermageren

Een gen dat in onderzoek naar de genetische aanleg voor obesitas jarenlang als belangrijkste naar voren kwam, blijkt de aanleg van vetcellen zo kunnen te veranderen dat die cellen makkelijk vet opslaan en het niet verbranden.

De zoektocht naar de genfunctie heeft zelfs een nieuwe stofwisselingsroute voor vetopslag opgeleverd, schrijven de 20 betrokken onderzoekers in een gisteren online verschenen publicatie in The New England Journal of Medicine. En wat belangrijk is: het beïnvloeden van de ontdekte moleculaire route leidt naar keuze tot individuen (het is bij muizen geprobeerd) die dik of dun worden.

De nieuwe stofwisselingsroute beïnvloedt de energie kostende warmteproductie door mitochondriën (de energiefabriekjes van levende cellen). De onderzoekers schrijven zelf: „In aanvulling op veranderingen in lichaamsbeweging en voeding is manipulatie van de warmteontwikkeling door mitochondriën potentieel een derde route om te wisselen tussen energieopslag en -verbruik.”

Na deze publicatie en zulke woorden ligt het voor de hand dat de farmaceutische industrie onmiddellijk op de betrokken genen en hun eiwitten (ARIDB5, IRX3 en IRX5) zal springen.

Een acht jaar durende speurtocht naar de functie van dit FTO-gen is nu beëindigd. Lang is gedacht dat FTO vooral honger en verzadiging in de hersenen stuurt, maar het zat dus in de aanleg van vetcellen.