Front National zet Jean-Marie Le Pen uit ‘zijn eigen’ partij

Oud-lijsttrekker Jean-Marie Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National is door zijn partij geschorst.

Jean-Marie Le Pen. Foto EPA / Etienne Laurent

Jean-Marie Le Pen is donderdag door het bestuur uit het Franse Front National gezet, de rechts-nationalistische partij die hij zelf oprichtte.

Dat meldt persbureau AFP. Le Pen richtte Front National op in 1972.

Jean-Marie Le Pen, vader van de huidige partijleider Marine Le Pen, werd eerder door de partijtop geschorst, maar de rechter maakte die schorsing ongedaan. Aanleiding voor de schorsing toen was een interview dat Le Pen had gegeven, waarin hij de koers van zijn dochter afwees en het Vichy-regime verdedigde.

Le Pen vocht zijn schorsing aan en kreeg van de rechter gelijk.

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas was de beslissing van de rechter toen een onaangename verrassing voor het Front National.

“De partij ging ervan uit dat de rechter zich over een dergelijke interne kwestie niet zou willen uitspreken. Politieke partijen, zei de advocaat van het FN, hebben net als sportverenigingen zelf het recht te bepalen wie ze accepteren en wie niet.”

De ruzie tussen vader en dochter

Dochter en partijleider Marine Le Pen en haar 86-jarige vader zijn al maanden gebrouilleerd. Marine Le Pen was in april tegen het voornemen van haar vader om aan de regionale verkiezingen deel te nemen.

Le Pen had toen net op tv gezegd dat de gaskamers wat hem betreft “een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog” zijn. Een paar weken later nam hij het op voor het met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vichy-regime in Frankrijk. De familieruzie werd in de media uitgevochten.

Oprichting Front National

Jean-Marie Le Pen richtte Front National op in 1972 en stond veertig jaar aan het hoofd van de partij. In 2011 droeg hij de macht over aan zijn dochter Marine.

Zij heeft geprobeerd de partij voor een bredere groep Fransen acceptabel te maken, onder meer door van het racistische en antisemitische imago af te komen. Electoraal gezien is deze koers een succes. Maar binnen de FN-familie zorgt hij voor onrust.

    • Carlijn Vis