Filippijns leger probeert gijzelaars te bevrijden, Horn niet aanwezig

Het Filippijnse leger heeft geprobeerd om gijzelaars die in handen waren van terreurorganisatie Abu Sayyaf op het eiland Jolo te bevrijden. Twee gijzelaars wisten te ontsnappen. De Nederlandse gijzelaar Ewold Horn blijkt niet in het gebied aanwezig.

Fillippijnse soldaten onderzoeken de lichamen van vermoorde moslimextremisten die zijn gedood bij de militaire aanval op het eiland Jolo. Foto EPA/Ben Hajan

Het Filippijnse leger heeft geprobeerd om gijzelaars, die in handen waren van terreurorganisatie Abu Sayyaf op het eiland Jolo, te bevrijden. Daarbij zijn twee gegijzelden ontsnapt. Het lot van andere gijzelaars, onder wie de Nederlander Ewold Horn, is vooralsnog onbekend.

Update 14.56 uur: De operatie van de Filippijnse strijdkrachten vindt niet plaats in het gebied waar de Nederlandse gijzelaar Ewold Horn is. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. “Het is een heel tragisch geval van iemand die al een hele tijd ontvoerd is en waar we veel pogingen doen om hem ook vrij te krijgen”, aldus de minister.

Honderden commando’s bestormden de locatie waar de gijzelaars door de aan Al-Qaeda verbonden terreurgroep werden vastgehouden, bericht persbureau AP. Daarbij zijn zeker vijftien leden van Abu Sayyaf gedood. Een woordvoerder van het leger bevestigt de ontsnapping van de twee medewerkers van de kustwacht, die gebruikmaakten van de verwarring en tijdens het vuurgevecht met het leger ervandoor gingen.

“Ze zijn blij, maar ook moe van de hele nacht.”

Maar het leger weet niet of de vier andere gijzelaars, onder wie twee zakenlieden uit Maleisië en Zuid-Korea, ook hebben kunnen ontkomen of nog steeds in handen zijn van de terroristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd aan persbureau ANP weten niet op de zaak in te kunnen gaan omdat dit niet in het belang van deze en andere ontvoeringszaken is, aldus een woordvoerder.

De opdracht van het leger was om alle gijzelaars te bevrijden. Sinds 2002 zijn militairen van de Filippijnen getraind door het Amerikaanse leger om Abu Sayyaf aan te pakken. De terroristische organisatie is verantwoordelijk voor verschillende aanslagen in het land.

Ewold Horn uit Termunten werd begin 2012 ontvoerd toen hij vogels aan het bekijken was op de eilandengroep Tawi-Tawi. Tijdens een militaire actie december vorig jaar van het leger wist zijn Zwitserse reisgenoot te ontsnappen. Maar Horn was destijds te ziek en te zwak om te vluchten.

    • Anouk Eigenraam