FIFA praat verontruste sponsoren bij, achter gesloten deuren

FIFA-president Sepp Blatter in St. Petersburg Foto EPA / Tatyana Zenkovich

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag in het geheim zijn belangrijkste sponsoren bijgepraat over de beloofde hervormingen. Het gesprek vond plaats op het hoofdkantoor in Zürich.

Dat meldt persbureau Reuters.

Imago verbeteren

Afgevaardigden van de belangrijke geldschieters AB InBev, Adidas, Coca-Cola, McDonald’s en Visa werden geïnformeerd over hoe de mondiale voetbalbond in de toekomst haar bezoedelde imago wil verbeteren.

Tijdens deze ontmoeting heeft de FIFA nogmaals benadrukt dat het toekomstbeleid gaat over transparantie, hervormingen en samenwerking met zijn gewaardeerde partners. Verder wil de bond geen uitspraken doen over “interne gesprekken”.

Geldschieters eisten opheldering

Drie voorname geldschieters van de FIFA eisten vorige maand in een brief opheldering over de voorgenomen verbeteringen binnen de wereldvoetbalbond. Ze drongen ook aan op een onafhankelijke hervormingscommissie. Aan dat verzoek heeft de FIFA inmiddels voldaan.

Het comité van vijftien leden onder leiding van voorzitter François Carrard, oud-directeur van het Internationaal Olympisch Comité, heeft voor 2 en 3 september in Bern de eerste vergaderingen gepland.

In opspraak door omkoopschandaal

De FIFA raakte eind mei, vlak voor de voorzittersverkiezing in Zürich, opnieuw in opspraak door een grote omkoopaffaire. Een reeks FIFA-functionarissen, onder wie enkele hooggeplaatste, werd aangehouden tijdens een inval in een hotel in Zürich. Belangrijke sponsoren van de FIFA spraken openlijk hun twijfels uit over voortzetting van de samenwerking.

Begin juni stapte Blatter op, vier dagen nadat hij herkozen was als FIFA-voorzitter. De verkiezing, waarin hij het opnam tegen zijn enige overgebleven tegenstander, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, werd gehouden in de week waarin het corruptieschandaal rond de bond werd onthuld.

Blatter besloot op te stappen op de dag dat de naam van Jérôme Valcke, zijn secretaris-generaal, in verband werd gebracht met het overmaken van smeergeld aan Jack Warner, een van de gearresteerde (oud-)functionarissen. Na de persconferentie meldden verschillende media dat Blatter zelf ook onderwerp was van corruptieonderzoek, iets waarvan eerder (nog) geen sprake leek.

    • Carlijn Vis