Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Extra maatregelen bij Kanaaltunnel om migrantenstroom tegen te gaan

Frankrijk en Groot-Brittannië nemen nog meer maatregelen om de komst van vluchtelingen tegen te gaan. De beide landen openen een gezamenlijk ‘controlecentrum’ bij Calais waar ze agenten zullen stationeren.

Een vluchteling klimt over het hek in Calais om het spoor te bereiken waarvandaan de trein gaat naar Groot-Brittannië .
Een vluchteling klimt over het hek in Calais om het spoor te bereiken waarvandaan de trein gaat naar Groot-Brittannië . Foto EPA/Zoltan Balogh

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben nieuwe maatregelen aangekondigd om de komst van vluchtelingen proberen tegen te gaan. De beide landen openen een gezamenlijk ‘controlecentrum’ bij Calais waar ze agenten zullen stationeren.

In een verklaring zeggen de landen dat het centrale commando “georganiseerde mensensmokkelaars” zal opsporen die proberen om migranten via de Kanaaltunnel naar de overkant te krijgen, zo bericht persbureau Reuters.

In Calais zitten een paar duizend migranten die proberen de overzijde van Het Kanaal te bereiken. Ze proberen op vrachtwagens te klimmen en treinen, wat leidt tot gevaarlijke situaties en soms dodelijke ongelukken.

De afgelopen maanden neemt het aantal vluchtelingen dat Europa probeert te bereiken uit onder meer Syrië, Libië, Irak en Afghanistan hand over hand toe. Tienduizenden migranten arriveren wekelijks in Italië en Griekenland. Zo kwamen in de tweede week van deze maand bijna 21.000 migranten aan in Griekenland, bijna de helft van het totale aantal aangekomen migranten in 2014 (43.500).

Het land kreeg in juli al 50.000 vluchtelingen te verwerken. De Europese Commissie maakte vorige week bekend dat Griekenland 474 miljoen euro krijgt om de immigratiestroom aan te pakken. In totaal stelt Europa 2,4 miljard euro voor de migratieproblematiek beschikbaar aan onder meer Italië, Finland, Zweden en Estland. Het resulteert in fors meer asielaanvragen in andere Europese landen. Duitsland, dat verreweg de meeste asielzoekers ontvangt, verwacht dit jaar een recordaantal van 800.000 asielzoekers.