Duitsland klaagt CIA-spion Markus R. aan voor landverraad

Bewakingscamera's bij de hoofdkantoor van de BND.
Bewakingscamera's bij de hoofdkantoor van de BND. Foto EPA / Paul Zinken

Een 32-jarige Duitser wordt vervolgd, omdat hij zou hebben gespioneerd voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en Rusland. Zo schrijft persbureau AP.

Het Duitse Federaal Openbaar Ministerie beschuldigt de 32-jarige Markus R., die in 2007 in dienst kwam bij de Duitse inlichtingendienst de BND, van landverraad, corruptie en schending van het beroepsgeheim.

R. zou vanaf 2008 allerlei interne documenten hebben doorgesluisd naar de Amerikanen. Document voor document smokkelde hij in de loop van twee jaar zijn kantoor bij de Duitse veiligheidsdienst BND uit. Een hoeveelheid van ruim tweehonderd geheime stukken, in totaal vijf ordners vol. Daarvoor kreeg hij een beloning van 95.000 euro. Vorig jaar bood R. zijn diensten ook aan Rusland aan en voorzag het land van drie documenten. Hij werd op 2 juli vorig jaar opgepakt.

Wie is Markus R.?

Een spion van het type James Bond was R. volgens Duitse media niet, schreef NRC eerder. Kort en gezet, met een snor en een bril, schrijft Der Spiegel. Hij maakt volgens zijn advocaat niet de indruk “de kwaliteiten en de persoonlijkheidsstructuur te hebben die men doorgaans met spionageactiviteiten in verband brengt”.

R. liep tegen de lamp toen hij ook Rusland benaderde. Zoals hij twee jaar eerder ook de Amerikaanse ambassade in Berlijn zijn diensten had aangeboden: met een mailtje. Dat mailtje werd onderschept door een van de Duitse inlichtingendiensten.

Invloed op de verhoudingen

Door de spionage van de man werden de verhoudingen tussen Washington en Berlijn slechter. Duitsland zette de CIA-baas in Berlijn het land uit. De band was toch al gespannen door eerdere berichten over Amerikaans afluisteren bij de oosterburen.

Lees ook in NRC Handelsblad: De zaak Markus R. (€)
    • Maarten Back