Duitsland: EU doet niet genoeg om vluchtelingencrisis aan te pakken

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere vindt dat Europa niet genoeg doet om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Foto EPA / Rainer Jensen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere, vindt dat Europa niet genoeg doet om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Volgens hem vormt het Verdrag van Schengen, het vrije verkeer van personen, een gevaar. Dat meldt persbureau AP.

De Maiziere wil een serie maatregelen invoeren die voorkomen dat migranten door Europa kunnen reizen zonder dat ze hun paspoort hoeven te laten zien.

Duitsland verwacht extreem veel migranten

Gisteren werd bekend dat Duitsland dit jaar een recordaantal van 800.000 asielzoekers verwacht. Dat is twee keer meer dan een eerdere prognose en vier keer meer dan in 2014.

De vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee dwingt de Duitse regering ertoe de verwachtingen aangaande het aantal asielzoekers fors bij te stellen. Tot nu toe ging Duitsland voor dit jaar uit van zo’n 450.000 asielzoekers. In 2014 vroegen ruim 200.000 mensen daar asiel aan. Duitsland ontvangt in Europa veruit de meeste asielzoekers. Zweden volgde vorig jaar als tweede met ruim 81.000 aanvragen.

De plannen van De Maiziere

Zo stelt De Maiziere voor om wachtzones in Griekenland en Italië in te stellen. Daarnaast wil hij met andere Europese landen gemeenschappelijke definities van asiel formuleren. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken oppert ook om de hoeveelheid steun te koppelen aan de bereidwilligheid van de landen van herkomst om hun burgers terug te nemen.

Tegen persbureau AP zei hij:

“Het is onacceptabel dat Europese instanties op zo’n laag tempo blijven werken.”

Duitsland was al eerder boos op onder meer Griekenland en Italië, omdat zij de regel dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het eerste EU-land dat hij betreedt negeren. Het resultaat is dat veel migranten doorreizen naar Duitsland en Zweden en dat die landen dan het asielverzoek krijgen.

    • Maarten Back
    • Carlijn Vis