Duitse politicus achter ontspanningspolitiek Bahr (93) overleden

De Duitse politicus Egon Bahr, de architect van de Duitse eenwording, is afgelopen nacht op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn partij, de sociaaldemocratische SPD.

Archieffoto uit 2005 van Egon Bahr.
Archieffoto uit 2005 van Egon Bahr. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

De Duitse politicus Egon Bahr is afgelopen nacht op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn partij, de sociaaldemocratische SPD.

“Met grote ontsteltenis en diep verdriet hebben wij in de nacht van woensdag op donderdag gehoord van zijn overlijden”, aldus de huidige SPD-leider Sigmar Gabriel over Egon Bahr. De SPD typeert hem als een “moedige, oprechte en grote sociaaldemocraat, architect van de Duitse eenwording, vredespoliticus en Europeaan”.

Bahr zorgde voor de West-Duitse toenadering tot Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie onder bondskanselier Willy Brandt. In 1969 werd hij staatssecretaris in de Bondskanselarij en gemachtigde van de Bondsregering in West-Berlijn. In 1974 werd hij minister voor bijzondere zaken, in 1976 werd hij minister voor economische samenwerking.

Gabriel schrijft over Bahr:

“Hij heeft talloze onderscheidingen gekregen voor zijn politieke levenswerk, zijn grootste beloning was echter de Val van de Muur in november 1989.”