Dode en drugs gevonden bij controle illegale hotels Amsterdam

Politielogo op het operationeel uniform van een agent. Foto ANP / Koen van Weel

De politie heeft tijdens een onderhuurcontrole aan de Nassaukade in Amsterdam vanochtend een dode gevonden en een grote hoeveelheid drugs. Vermoedelijk gaat het om cocaïne.

Een man probeerde via de achteruitgang van de woning te vluchten en werd aangehouden door de politie. Een tweede persoon is nog voortvluchtig, meldt de politie.

Een woordvoerder kan nog niet zeggen of de overleden persoon en de drugs zijn gevonden in een illegaal hotel, of bij toeval tijdens de controle in een ander pand. De identiteit van de dode en de doodsoorzaak zijn nog onbekend.

Boetes en sluiting

Het stadsbestuur in de hoofdstad wil illegale hotels harder aanpakken. Amsterdammers mogen hun woning tijdens vakanties verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en aan niet meer dan vier personen. Huurders betalen 5 procent toeristenbelasting. De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar geregeld dat die belasting automatisch via de populaire verhuurwebsite Airbnb wordt geïnd.

Vorig jaar sloot de gemeente in de binnenstad 66 illegale hotels en werd voor 132.000 euro aan boetes opgelegd. Vorige maand begon Amsterdam bij wijze van proef met een kliklijn tegen illegale hotels. De kliklijn is tot en met 23 augustus en voornamelijk in het weekend beschikbaar.

    • Laura Klompenhouwer