Nile Rodgers: Le Freak

None

„Andere kinderen zijn bang voor een prik van de dokter, maar mijn ouders namen iedere dag een prik”. In zijn biografie Le Freak beschrijft popproducer en slaggitarist Nile Rodgers hoe hij opgroeide in een omgeving waar heroïnegebruik een normale zaak was. Rodgers overleefde zijn moeilijke jeugd, vormde in de jaren zeventig de discoband Chic en werd een ‘hitmachine’ voor onder andere Madonna, Bowie en Duran Duran.

Met die laatste band – succesvol in de jaren 80 – dook hij onlangs de studio in om een nieuw album te maken. De eerste single van die plaat, Pressure Off, is een samenwerking met musicus en succesproducer Mark Ronson (1975) en klinkt vertrouwd en toch fris. Ronson is een van de vele jongere artiesten waarmee Rodgers werkt sinds Daft Punk hem ruim twee jaar geleden weer in de spotlights bracht met Get Lucky.

Vanavond zendt Het uur van de wolf de geslaagde documentaire Nile Rodgers: Le Freak (2014) opnieuw uit. Daarin probeert de Franse regisseur Marjory Dejardin het succes te verklaren. Naast Rodgers zijn veel andere artiesten te zien, waaronder Pharrell en Avicii.

Thijs Schrik