Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Ziggo weer plat

Ziggo lag er gisteravond weer uit vanwege een storing. Vermoedelijk opnieuw het gevolg van een zogeheten Ddos-aanval, schrijft RTL Nieuws. Bijna twee miljoen klanten zouden op enige manier last gehad hebben van het incident. Een woordvoerder van Ziggo durfde vannacht niet te voorspellen wanneer de storing verholpen zou zijn:

“Daar durf ik geen uitspraken over te doen. We hebben te maken met een complexe aanval, waardoor de oplossing van gisteren niet werkt. Ik hoop dat in de loop van de nacht alles weer werkt.”

Dinsdag werd Ziggo ook al getroffen door een Ddos-aanval; een overbelasting van een server door deze te overspoelen met data. Deze aanval lijkt echter zwaarder te zijn. Wat volgens het bedrijf verklaart waarom het langer duurt om de problemen te verhelpen. Waarom het bedrijf voor de tweede maal doelwit is, kan de woordvoerder niet verklaren:

“We zijn één van de grootste providers, maar andere bedrijven hebben er ook last van. Wij zijn nu aan de beurt.”

Hoofdpijn voor Heijmans

Hoe kan het dat - ondanks het herstel van de woningmarkt - het nog altijd slecht gaat met bouwbedrijf Heijmans, vraagt de Volkskrant zich af. Gisteren presenteerde het concern teleurstellende halfjaarcijfers en zakte de aandelenkoers flink in.

Het hoofdpijndossier van Heijmans, zoals de krant het noemt, bestaat uit de grote infrastructurele projecten: ‘Infra’. Tijdens de crisis nog een lucratieve tak.

Het lijken vooral de nieuwe contracten te zijn die Heijmans pijn doen. Daarin is vastgelegd dat bouwers opdraaien voor vertragingen - ook die niet in hun macht liggen zoals bommen of inzakkende huizen. De top van Heijmans wil niet openbaar maken hoeveel zogeheten ‘probleemprojecten’ zij momenteel hebben. Lees op NRCQ meer over de problemen in de bouw: ‘De vier plagen van bouwbedrijven

Daar is ie weer: de VOC-mentaliteit

Heineken is de VOC anno nu, schrijft de Telegraaf na een peiling onder lezers. Een interessante verwijzing naar een gouden, maar ook controversiële bladzijde uit het Nederlandse verleden. Telegraaf-lezers oordelen dat de bierbrouwer de ‘hoogste VOC-factor’ heeft vanwege de activiteiten in 178 landen.

In de peiling laat Heineken, multinational Royal Dutch Shell (actief in zeventig landen) en Van Oord achter zich. Die laatste, een internationale baggermaatschappij, is actief in vijftig landen. Op enige afstand staan bedrijven als chipmaker ASML, Unilever en Philips.

De rondvraag van de Telegraaf hoort bij een voorspelling dat er een nieuwe Gouden Eeuw aan de horizon gloort voor Nederland. De krant baseert zich hierbij op een onderzoek van ING dat ons land de komende jaren sterk zal profiteren van internationale handel, dankzij de waarden die ons ook in de VOC-tijd “groot maakten”.

    • Hans Klis