De Wrap: de duurste ananas ter wereld en Schots zeewier

De eerste oogst zeewier uit de Nederlandse Noordzee wordt op 4 juni van dit jaar aan boord gehaald van de MS Terschelling.
De eerste oogst zeewier uit de Nederlandse Noordzee wordt op 4 juni van dit jaar aan boord gehaald van de MS Terschelling. Foto ANP/Catrinus van der Veen

Wat wordt na whisky de nieuwe Schotse specialiteit? Hoeveel kost de duurste ananas ter wereld? En wist je dat de opmaak van je bord ervoor kan zorgen dat mensen er meer voor willen betalen? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Duur bolletje ijs

De FAO Food Price Index, een meetinstrument van de Verenigde Naties dat de voedselprijzen bijhoudt, benadert momenteel het laagste punt sinds 2009. De stand van 164,6 is 1 procent lager dan in juni en ruim 19 procent lager dan vorig jaar deze tijd. De recente daling wordt veroorzaakt door prijsdalingen van melkproducten (zou het loslaten van het melkquotum in Europa daar iets mee te maken hebben?) en plantaardige olie.

Een mooie gelegenheid om eens de andere kant van het spectrum te bekijken. Want hoeveel kost nou de duurste ananas, of wat is de prijs van het duurste ijs? Probeer eens te verzinnen hoeveel het volgende eten of drinken kost (antwoorden staan onderaan dit artikel):

  • De duurste ananas ter wereld, van landgoed Heligan uit Groot-Brittannie
  • Het duurste bolletje ijs, ingelegd met truffel en eetbaar 23-karaats goud
  • De duurste groente ter wereld, hopscheuten uit Vlaanderen
  • De duurste hamburger ter wereld, met Japans Wagyu vlees, kaviaar, kreeft en en bladgoud.
  • De duurste meloen ter wereld, de zwarte Densuke watermeloen.

Schotse zeevellen

We kennen de Schotten wat betreft hun culinaire kant wellicht van het traditionele gerecht haggis, de gefrituurde marsen, de smakelijke zalm en uiteraard hun goede whisky. Maar als het aan de overheid ligt wordt daar binnenkort een nieuwe trademark dish aan toegevoegd: zeewier. De Schotse overheid wil op korte termijn een uitbreidingsbeleid over hydrocultuur, het verbouwen van planten in water, presenteren en daarmee de concurrentie aan met Zuid-Oost Azie, maar ook Nederlandse zeewiertelers.

Het gebruik van zeewier, dat vele soorten kent, zie je vooral in de - niet verrassend - Aziatische keuken, en dan met name in Japan. De variant nori wordt gebruikt om sushi in te rollen, terwijl de gedroogde variant kombu heerlijk is om Dashi (een bouillon) van te trekken. Ook kelpnoedels zijn van zeewier, net als agar-agar - een geleermiddel - en Kelpie, een biertje van de Schotse brouwerijk Williams Bros.. Van de soort codium kan je heerlijke vegetarische salade met schapenkaas maken.

Meloen in de mix

Meloenen zijn helemaal in deze zomer. Niet per se voor in de fruitsalade, als garnering of als onderdeel van de maaltijd, maar als bestandsdeel van allerlei soorten drankjes. Of zelfs het enige ingrediënt, zoals in het hippe drankje WTRMLN WTR. Ook hier is de gezondheidsrage voor te danken: watermeloen bijvoorbeeld bevat antioxidanten en stoffen die het immuunsysteem ondersteunen en de lever helpen schadelijke stoffen af te scheiden.

Ze zijn zowel zonder als met alcohol te verkrijgen. Watermeloen combineert goed met allerlei soorten fruit in smoothies of mocktails (cocktails zonder alcohol), terwijl ook gazpacho, volgens de Spanjaarden toch echt een verfrissend drankje, met watermeloen heerlijk is. Wie wat sterkers wilt, kan zich wagen aan een watermeloen-daiquiri, een watermeloen-caipirinha, een watermeloen-margarita of een watermeloen-Bloody Mary.

En mocht je wel een meloen willen gebruiken, geen mes hebben maar wel duizenden elastiekjes bij de hand, dan kan je de meloen altijd nog zo opensnijden:

Mooi bord, mooie prijs

Een mooi opgemaakt bord, dat kan iedere restaurantbezoekers van genieten. En van een zooitje het tegenovergestelde. Maar onderzoekers van de universiteit van Oxford zijn er nu achtergekomen dat mensen daadwerkelijk bereid zijn meer te betalen voor mooi opgemaakte borden met eten, ongeacht wat erop ligt. Een ander opzienbarende vondst: indien voedsel in de vorm van een ‘V’ op het bord is geplaatst, vind de eter het fijner als de punten van zich af wijzen. Andersom wordt zelfs als ‘dreigend’ ervaren. Toch even opletten hoe je de volgende keer je uien op het bord drapeert.

Antwoorden duurste voedsel:
Ananas: 14.000 euro per stuk
IJs: 717 euro per bolletje
Groente: 8-40 euro per 250 gram
Hamburger: 1.600 euro per stuk
Meloen: 600 euro per kilo

    • Sam de Voogt