De Rijdende Rechter verhuist naar SBS. Zijn de commerciëlen de juiste afslag?

Mr. Frank Visser verhuist met zijn programma De Rijdende Rechter van de NCRV naar SBS. Een goede stap? Deze programma’s vertrokken eerder bij de publieken.

Mr. Frank Visser in het NCRV-programma De Rijdende Rechter. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

Mr. Frank Visser vertrekt na twintig jaar van de NCRV naar SBS6 met zijn populaire programma De Rijdende Rechter. Vanaf 2016 moet de publieke omroep het kijkcijfersucces gaan missen. Visser wil “een ander publiek” trekken, zei hij vanochtend tijdens de SBS-seizoenspresentatie.

Naast het juridische gedeelte zou Visser nu ook eens graag uitgebreid het menselijke verhaal willen vertellen. Wat gebeurt er vóórdat de betrokken personen briesend bij hem aankloppen? En wat daarna? Met de focus op de ‘gewone mens’ lijkt het programma zich aan te passen aan familiezender SBS.

Of het programma net als bij de NCRV ‘De Rijdende Rechter’ gaat heten, is nog niet bekend. KRO-NCRV is niet blij met de overstap en zoekt alweer naar en opvolger van het programma.

Eerder maakten programma’s al de overstap naar de commerciëlen. Dat leidde soms tot succes, soms niet. Dat blijkt moeilijk te voorspellen. Slimme programmering, het juiste zenderprofiel, goed geluk: het maakt allemaal uit. Een kort overzicht van vorige overlopers.

1. Dit was het nieuws

Van: TROS, vanaf 1996 bij Nederland 2 en vanaf 2006 bij Nederland 1
Naar: RTL (RTL4) vanaf 2010

Reden van vertrek: geen zendtijd meer bij de TROS. Na een proefuitzending in 2010, die ruim 850.000 kijkers trok, kwam het programma vanaf 2011 definitief bij RTL terecht.

En? Het ging prima. RTL bood een prachtig podium voor DWHN. De omroep programmeerde het satirische praatprogramma bijvoorbeeld direct na kijkcijferkanonnen Ik Hou Van Holland of Holland’s Got Talent. De voorgaande jaren tikte het programma regelmatig de miljoen kijkers aan.

Bij TROS:

Bij RTL:

2. De Slechtste Chauffeur van Nederland

Van: BNN (Nederland 1) vanaf 2011
Naar: RTL (RTL5) vanaf 2014

Reden van vertrek: past niet in profiel NPO. Puur amusement moet verdwijnen bij de NPO volgens staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media).

En? De Slechtste Chauffeur begon prima bij RTL, maar zakte daarna al gauw terug. Waar het programma in 2013 bij BNN nog gemiddeld bijna een miljoen kijkers trok (marktaandeel 14,9 procent), moest het eerste seizoen bij RTL het doen met iets meer dan 600.000 (8,7 procent).

Bij BNN:

Bij RTL:
https://www.youtube.com/watch?v=v-AHFGFu6VA

3. Expeditie Poolcirkel

Van: AVRO (Nederland 3) in 2013
Naar: RTL (RTL5) in 2014 en 2015

Reden van vertrek: Het programma was een succes en mocht daarom naar Nederland 1, maar daar was even geen plek, vertelt Hans Dekker, toen directeur van producent Tévé Media in de Telegraaf. Daar wilde hij niet op wachten. RTL stond al met open armen klaar. De AVRO ging verder met Atlas.

En? Het tweede seizoen, bij RTL dus, verliep dramatisch. In 2014 wist Lieke van Lexmond maar enkele honderdduizenden kijkers te boeien. Het derde seizoen van dit voorjaar, met presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau, trok rond de 500.000 kijkers per aflevering, maar wist daarmee alsnog niet het succes van het eerste seizoen bij de publieke omroep te evenaren.

Bij beide omroepen trotseerden de kandidaten zwemmen door ijswater. Vergelijk zelf:

Bij AVRO:

Bij RTL:

4. Kopspijkers

Van: VARA (Nederland 3) van 1995 tot april 2005
Naar: Talpa (Tien) vanaf 2006 met Koppensnellers.

Reden van vertrek: In april 2005 wilde Jack Spijkerman plotseling met Kopspijkers naar de zender Tien, van Talpa van John de Mol. Daar had hij meer mogelijkheden, onder andere met productie. VARA was daar niet bepaald blij mee; Spijkermans contract liep nog tot 2007. De VARA schrapte na een ruzie de laatste vier uitzendingen en beëindigde het contract.

En? Koppensnellers wist het eerste seizoen niet Kopspijkers te evenaren, het programma trok slechts 400.000 kijkers, een veelvoud minder dan Kopspijkers. Dat kwam ook door de stevige concurrentie van Mooi! Weer de Leeuw en Idols. In het tweede seizoen ging het beter door uitzendingen op zondag, maar bij een derde seizoen zakten de cijfers weer hopeloos weg. De zender Tien mislukte. Spijkerman ging later Echt Waar!? presenteren bij RTL, tot voor kort.

Bij VARA, onder andere over ‘wat is amusement’:

Bij Talpa:

Andere overstappen:

  • Nationale testen (bekendste: Nationale IQ Test) vertrekken vanaf volgend seizoen van BNN naar RTL.
  • Jack van Gelder stapt vanaf september over van NOS Studio Sport naar abonneezender Sport1.
  • De SBS heeft dit jaar heel wat sportuitzendingen binnengehaald. Zo worden de Champions League-wedstrijden nu niet meer bij de NOS maar bij de familiezender uitgezonden. Vandaag werd ook bekend dat SBS de rechtsen van de wedstrijden van de KNVB-beker en Johan Cruijff-schaal heeft bemachtigd.
  • De Olympische Spelen mogen vanaf 2018 alleen nog door Discovery (Eurosport) worden uitgezonden, volgens NOS-directeur Jan de Jong weer een “enorme dreun”.
    • Menno Sedee