De Gouden Koets gaat voor groot onderhoud - jaren uit de roulatie

De Gouden Koets gaat voor groot onderhoud.
De Gouden Koets gaat voor groot onderhoud. Foto ANP / Royal Images

De Gouden Koets is na Prinsjesdag drie tot vier jaar uit de roulatie voor groot onderhoud. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), is onder meer het houtsnijwerk toe aan een opknapbeurt. De voorziene kosten voor de restauratie vallen volgens de RVD binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis.

De komende jaren richt het onderhoud van de koets zich op vier onderdelen: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok.

Volgens de RVD gaat het onder andere om “intensieve restauratiewerkzaamheden” aan het houtsnijwerk en de wielen. Ook worden de draagriemen aan de kast en de koorden en de kwasten op de bok vervangen en worden de textiele materialen onder handen genomen.

Glazen koets

Behalve komende Prinsjesdag is de Gouden Koets voor het publiek nog te zien tijdens het evenement Paardenkracht en Autopracht in Nationaal Museum Paleis Het Loo van 27 tot en met 30 augustus. Tijdens de restauratie zal de net opgeknapte Glazen Koets worden gebruikt voor ceremoniële taken, zoals Prinsjesdag.

De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898. Op 7 februari 1901 werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik.