Vroom beleggen op Wall Street

Het Vaticaan en geld hebben altijd al een bijzondere relatie gehad. Op Wall Street krijgt die band een nieuwe betekenis: daar wordt de eerste volledig katholieke beursgraadmeter gelanceerd. De Amerikaanse kredietbeoordelaar en indexsamensteller Standard & Poor’s – onderdeel van uitgever McGraw Hill – kondigde gisteren de introductie aan van de S&P 500 Catholic Values Index. Daarin worden alle bedrijven uit de toonaangevende S&P 500-index opgenomen die voldoen aan de gedragscode van de conferentie van Amerikaanse bisschoppen.

De Amerikaanse code van katholiek maatschappelijk verantwoord beleggen heeft een keur aan criteria. Centraal staat Het Kwaad te ontlopen en het leven te beschermen. Geen bedrijven die anticonceptiemiddelen of porno maken, die gokken of stamcelonderzoek bevorderen.

Bedrijven die betrokken zijn bij de productie van chemische wapens, biologische wapens, nucleaire wapens en clusterbommen zijn eveneens uitgesloten van deelname. Dat geldt ook voor ondernemingen die betrokken zijn bij kinderarbeid, waar dan ook in de productieketen, en bij bedrijven die militaire spullen in het algemeen maken.

Van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zijn er 52 die op voorhand niet aan de criteria voldoen.