Britten heropenen zondag ambassade Iran - ‘verhoudingen worden langzaam beter’

Een foto van de Iraanse hoofdstad Teheran. Groot-Brittannië heropent zondag, na bijna vier jaar, weer de ambassade in het land. Foto EPA / Abedin Taherkenareh

Groot-Brittannië heropent zondag, na bijna vier jaar, weer de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Persbureau Reuters schrijft dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, daarbij aanwezig zal zijn.

Vorige maand werd al bekend dat de Britse premier David Cameron de ambassade wilde heropenen. Aanleiding voor de toenadering tussen de landen is het nucleair akkoord dat werd gesloten tussen Iran en zes wereldmachten. “De premier hoopt met de deal op een frisse start in de onderlinge relaties tussen Iran en Groot-Brittannië”, aldus een zegsman.

Bestorming in 2011

De Britse ambassade in Teheran sloot in 2011 nadat het gebouw door honderden demonstranten werd bestormd. Militante studenten haalden de Britse vlag neer, verbrandden hem en hesen ze de Iraanse vlag. Ook zouden er “geheime documenten” zijn meegenomen. Schilderijen van koningin Victoria en koning Edward VII werden ook vernield. Aanleiding voor de bestorming waren strenge economische sancties die de Britten Iran oplegden.

De Iraanse hoofdstad Teheran:

    • Maarten Back