In beeld

Braziliaanse cowboys strijden bij “Pak de stier” in teams van twee

Het evenement "Pega do Boi" ("Pak de stier") vindt elk jaar plaats in Serrita, een plaats in het noordoosten van Brazilië. Cowboys doen mee in paren. Het is de bedoeling dat ze de leren band die een stier om zijn nek draagt bemachtigen en deze leren "ketting" zo snel mogelijk naar de jury brengen. De cowboys, oorspronkelijk uit het noordoosten van Brazilië, komen voort uit de integratie van witte kolonisten met de inheemse Braziliaanse bevolking. Tijdens de wedstrijd dragen de cowboys beschermende kleding zoals leren stukken over hun broek, een hoed en leren handschoenen. De wedstrijd is in een gebied met veel lage bomen en struiken met doorns, onder de ruiters bekend als “caatinga”.
Een van de ruiters in actie tijdens het evenement "Pega do Boi" in Serrita in Brazilië. Het doel van de "vaqueiro", de cowboy, is een leren band die om de hals van de stier zit te verwijderen en deze zo snel mogelijk naar de jury te brengen.
AP / Eraldo Peres
Cowboys rijden in het licht van de zonsondergang naar huis, nadat ze hebben deelgenomen aan "Pega do Boi". De cowboys komen oorspronkelijk uit het noordoosten van Brazilië.
AP / Eraldo Peres
Het gezicht van cowboy Leo Andre is beschadigd tijdens het galopperen in de bossen.
AP / Eraldo Peres
Een groep cowboys wacht op het begin van de wedstrijd. Aan het jaarlijkse evenement "Pega do Boi" doen geen vrouwen mee en bij deze editie waren er ook geen vrouwelijke toeschouwers.
AP / Eraldo Peres
De 7-jarige Garoto Ozeas heeft gekeken naar het evenement. Er is officieel geen minimun leeftijd waarop ruiters mogen meedoen, maar de jongste cowboys zijn rond de 17 jaar.
AP / Eraldo Peres
Een team van twee cowboys jagen op een stier tijdens deze jaarlijkse competitie.
AP / Eraldo Peres
De schaduw van een van de cowboys is te zien op een traditioneel huisje in dit gebied van Brazilië.
AP / Eraldo Peres
Toeschouwers van de "Pega do Boi" wachten tot de stieren worden losgelaten. De stieren worden door lokale boeren aangeboden om mee te doen aan de race.
AP / Eraldo Peres
Twee coyboys zitten een stier op de hielen. Na de wedstrijd, als de winnaar is uitgeroepen, mogen de stieren vrij rondlopen totdat ze de volgende dag worden teruggebracht naar de eigenaren.
AP / Eraldo Peres
De Braziliaanse cowboy Joao de Cazuza snoert zij leren broek aan voorafgaand aan de competitie. De 56-jarige Cazuza is van top tot teen gehuld in traditionele kleding genaamd “gibao”.
AP / Eraldo Peres