Brainstormen? Doe het lopend

Van wandelend vergaderen word je creatiever, blijkt uit onderzoek. Maar praat vooral zittend als voor een probleem maar één oplossing is.

Illustratie Pepijn Barnard
Illustratie Pepijn Barnard Illustratie Pepijn Barnard

Bij LinkedIn zijn ze er gek op – topman Jeff Weiner zou het liefst altijd wandelend vergaderen. Dertig minuten. Buiten zijn er volgens Weiner minder afleidingen dan op kantoor. Vergaderingen verlopen daardoor een stuk productiever. Bovendien, zegt hij, kom je tenminste in beweging.

Een recent onderzoek onder 150 werkende Amerikanen onderschrijft die voordelen, stellen onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten in een artikel in Harvard Business Review. Zo zijn mensen die wandelend vergaderen eerder geneigd te zeggen dat ze creatief en zeer gefocust op hun werk zijn.

Het is niet de eerste keer dat dit wordt geconcludeerd. Onderzoekers van Stanford University vonden vorig jaar al dat het creatieve denkvermogen van mensen met gemiddeld 60 procent stijgt wanneer zij wandelen. In een viertal experimenten lieten de onderzoekers in totaal 176 proefpersonen, voornamelijk studenten, zitten en wandelen, waarna zij verschillende denkopdrachten moesten uitvoeren. Zo werd hun onder meer gevraagd een alternatieve gebruikswijze voor alledaagse producten als autobanden of knopen te bedenken.

Wat bleek: de proefpersonen die hadden gewandeld, hadden meer creatieve ideeën – zowel tijdens het wandelen als meteen daarna. Daarbij maakte het weinig uit of zij buiten hadden gelopen of op een loopband.

Voordat nu wordt besluiten alle vergaderingen naar buiten te verplaatsten: volgens de onderzoekers van Stanford University heeft wandelend vergaderen vooral een positief effect als moet worden gebrainstormd over verschillende ideeën of oplossingen. Waar, kortom, creativiteit voor nodig is.

Betreft het daarentegen een probleem waarvoor maar één oplossing is, dan kun je beter blijven zitten.

„Als je loopt, stel je je aan meer stimuli bloot”, zegt hoogleraar algemene psychologie Bernhard Hommel. „Dat beïnvloedt ook je mentale flexibiliteit en daarmee je creativiteit.” Samen met collega’s van de Universiteit Leiden deed Hommel eveneens onderzoek naar de effecten van lichamelijke beweging op het denken.

Hun conclusie: mensen die regelmatig bewegen, denken creatiever en presteren beter bij cognitieve testen. Hij ziet de mogelijke voordelen van wandelend vergaderen ook, zegt Hommel. Toch is het volgens hem beter die voordelen niet te generaliseren: „Het is geen one size fits all. Creativiteit wordt ook beïnvloed door de hoeveelheid dopamine die iemand aanmaakt. Je moet rekening houden met individuele verschillen.”

    • Eva Oude Elferink