Derde keer in een week ontloopt speler schorsing na rood

Kenji Gorré
Kenji Gorré Foto ANP

Voor de derde keer deze week is een profspeler in Nederland vrijgesproken na een rode kaart. Ditmaal was Kenji Gorré de gelukkige. De speler van ADO Den Haag wordt niet geschorst voor de rode kaart die hij maandag kreeg in het belofteduel met Heracles.

De aanklager betaald voetbal was het niet eens met het oordeel van arbiter Davy Otto, die te grof spel middels een gestrekt been constateerde. „Kenji Gorré terecht vrijgesproken na belachelijke rode kaart”, twitterde oud-scheidsrechter Mario van den Ende.

Maandag gebeurde hetzelfde in de zaak van NEC-speler Marcel Appiah, die werd gevrijwaard na een vermeende charge op Mark-Jan Fledderus van Heracles. Feyenoord-speler Rick Karsdorp ontliep donderdag eveneens een schorsing. De openbare aanklager wilde hem twee duels schorsen, plus één voorwaardelijk, maar Feyenoords huisjurist Joris van Benthem overtuigde de tuchtcommissie de kaart te seponeren.

Een trend? Naar aanleiding van de vrijspraak van Karsdorp vorige week noemde een KNVB-woordvoerder het opvallend dat een eis van de aanklager betaald voetbal niet overgenomen werd door de tuchtcommissie. „Dat komt niet vaak voor.” Maar dat rode kaarten worden geseponeerd door de aanklager, omdat arbiters het verkeerd zagen, is minder zeldzaam.

Pijnlijk is het wel voor de beeldvorming. De opeenstapeling van vrijspraken voltrekt zich saillant genoeg gedurende een clinch tussen de KNVB en de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal over vergoedingen. BSBV-voorzitter Peter van Dongen zei woensdag in De Telegraaf dat arbiters moeten inleveren terwijl er steeds meer van ze wordt verwacht en meer eisen worden gesteld. „We verwachten een salariëring die daar bij past.”