Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax wint, AZ verliest in play-offs Europa League

AZ speler Joris van Overeem (2vl), AZ trainer John van den Brom (l), AZ speler Jeffrey Gouweleeuw (r), AZ speler Markus Henriksen (2vr) lopen van het veld af na een 3-2 teleurstelling.
AZ speler Joris van Overeem (2vl), AZ trainer John van den Brom (l), AZ speler Jeffrey Gouweleeuw (r), AZ speler Markus Henriksen (2vr) lopen van het veld af na een 3-2 teleurstelling. Foto ANP / ED van de Pol

In de eerste confrontatie in de play-offs van de Europa League is Ajax niet verder gekomen dan een kleine zege op Jablonec: 1-0. AZ gaf in Roemenië tegen Astra Giurgiu een voorsprong van 2-0 weg en verloor uiteindelijk met 3-2. Volgende week zijn voor beide clubs de returns.

Met de zege is Ajax nog lang niet zeker van een plaats in de groepsfase van de Europa League. Het elftal van trainer Frank de Boer boekte een moeizame overwinning en de enige treffer maakte Arek Milik in de 54e minuut. De Pool benutte een strafschop, nadat Davy Klaassen werd neergehaald.

AZ kwam in de eerste confrontatie tegen Astra Giurgiu snel op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Henriksen en Janssen, maar nog voor rust werd die voorsprong omgedraaid in een achterstand. Door treffers van Fernando Henrique Boldrin, Denis Alibec en Alexandru Dandea. In de tweede helft werd niet meer gescoord. AZ heeft volgende week tijdens de return in eigen stadion aan één doelpunt genoeg om de groepsfase van de Europa League te bereiken.