Airbnb zet in op Chinese markt

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Chinezen gaan ook op vakantie, en steeds vaker naar het buitenland. Dat heeft Airbnb ook in de gaten. De net verworven investering van 1,5 miljard dollar (1,35 miljard euro) wil Airbnb dan ook vooral gebruiken om een plek te veroveren op de Chinese markt.

Op zijn blog schrijft mede-oprichter Brian Chesky dat steeds meer Chinezen gebruik maken van Airbnb op hun buitenlandse reizen. Het afgelopen jaar is hun aantal toegenomen met 700 procent.

Wall Street Journal vindt het vooral bijzonder dat Airbnb niet probeert om te concurreren met Chinese aanbieders in eigen land. Chesky richt zich specifiek op Chinezen die naar het buitenland gaan.

“Nu we in de volgende fase van onze uitbreiding in China aankomen, hebben we diepe lokale kennis en kunde nodig om het momentum te behouden.”

Airbnb heeft partners gevonden in China Broadband Capital en Sequoia China. Zij helpen ook bij de zoektocht naar een CEO voor Airbnb China. De eerste stap op de Chinese missie is namelijk het opzetten van een team met lokale mensen.

De nieuwe rijkste Chinees

De rijkste man van China is Wang Jianlin (60). Met een persoonlijk kapitaal van 42,6 miljard dollar neemt hij het stokje over van Li Ka-shing. China Daily bericht over de nieuwe gegevens van Hurun Research Institute, dat een lijstje met rijke Chinezen bijhoudt.

Niet zonder trots vermeldt China Daily dat Wang een Chinees is van het vasteland, terwijl Li Ka-shing uit Hongkong komt. Dat is bijzonder, zegt Rupert Hoogewerf, voorzitter van het Hurun Report.

“Een decennium geleden kwamen de meest succesvolle Chinezen van buiten het Chinese vasteland. Tegenwoordig is dat helemaal anders, met ondernemers zoals Wang Jianlin van Wanda die een nieuwe weg inslaan.”

Wang heeft het, zoals zoveel rijke Chinezen, gemaakt in het vastgoed. Net als Li Ka-shing (87), trouwens. Hij staat nog steeds op de tweede plek met 32,8 miljard dollar (29,5 miljard euro). De derde plaats is voor Jack Ma (51) wiens kapitaal wordt geschat op 27 miljard dollar (24 miljard euro).

Op de rich list van Hurun is 79,5 procent van de miljardairs afkomstig van het Chinese vasteland, 6,3 procent uit Hongkong en 4,9 procent uit Taiwan.

Toyota past gewondenlijst Tianjin aan

Onder de gewonden door de explosie in Tianjin zijn 67 werknemers van Toyota. Dat maakte de autofabrikant in Tokyo bekend, schrijft de South China Morning Post. Tot nu toe lag dat cijfer op 50. Omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd ligt de productie voorlopig stil.

De fabriek van Toyota ligt 70 kilometer van de plek waar de explosie plaatsvond. Onder meer de Corolla en Vios sedan worden er gemaakt. Er werken 12 duizend werknemers. Vorig jaar leverde de fabriek 440 duizend auto’s af.

Door de zomervakantie lag de productie stil. Daardoor vielen de gevolgen mee, schrijft de SCMP. Andere Japanse bedrijven zoals Panasonic en Mazda hebben beperkte schade opgelopen.

    • Eefje Rammeloo