Afgelopen juli was warmste maand ooit gemeten

Success Lake in Californië in april.
Success Lake in Californië in april. Foto EPA / Michael Nelson

De gemiddelde temperatuur wereldwijd was in juli 16.5 graden Celsius. Daarmee was het de gemiddeld warmste maand sinds de metingen in 1880 begonnen, berekenden wetenschappers van de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA).

De vorige records stamden uit 1998 en 2010, meldt persbureau AP. Negen van de tien heetste maanden werden gemeten sinds 2005. De eerste zeven maanden van dit jaar waren bovendien zo heet, dat de kans volgens klimaatwetenschapper Jake Crouch aanzienlijk is dat dit jaar het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen.

11,5 graden

Daarmee zou het record van vorig jaar worden gebroken. 2014 was wereldwijd het warmste jaar sinds 1880. Van de tien warmste jaren die ooit zijn gemeten, zit er slechts één jaar bij van vóór 2000, namelijk 1998.

Ook in Nederland was 2014 goed voor een warmterecord. Niet eerder sinds de metingen bij ons begonnen (in 1706) bereikte de gemiddelde jaarlijkse temperatuur de waarde van 11,5 graden Celsius.

Volgens Crouch bevestigen de cijfers dat er sprake is van klimaatverandering. Dit jaar speelt ook het weerfenomeen El Niño mee, die zorgt voor opwarming van de Stille Oceaan.

    • Laura Klompenhouwer