Aannemer kraanongeluk Alphen: wij hebben gefaald

De stabiliteitsberekening van de pontons waarop het brugdeel in Alphen werd gehesen, had door een gespecialiseerd bedrijf moeten gebeuren. “Dus in die zin hebben wij als bedrijf gefaald”, zegt de directeur van BSB Staalbouw.

De stabiliteitsberekening van de pontons waarop het brugdeel in Alphen werd gehesen, had door een gespecialiseerd bedrijf moeten gebeuren. Foto ANP / Marco de Swart

Een van de aannemers die betrokken was bij het kraanongeval van eerder deze maand, geeft toe dat hij fout zat door de hijsplannen niet van te voren te laten beoordelen door een onafhankelijke partij. Jan Pesie, directeur van BSB Staalbouw, zegt tegen de lokale omroep Studio Alphen dat voor de stabiliteits- en ballastberekeningen een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd had moeten worden. “Dus in die zin hebben wij als bedrijf gefaald.”

Vorige week stelde de gemeente Alphen aan den Rijn aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk voor het brugongeval. Bouwbedrijf Mourik legt de verantwoordelijkheid bij BSB Staalbouw. De kosten van de nasleep van het ongeval raamt de gemeente op 1,3 miljoen euro.

Steunfonds

Eerder deze week werd bekend dat bewoners en winkeliers die slachtoffer zijn geworden van het kraanongeluk beroep kunnen doen op een steunfonds. De drie bouwbedrijven die betrokken waren bij het ongeluk, storten daar samen 1,25 miljoen euro in.

De berging van de hijskranen, het brugdeel en de verwoeste panden in Alphen aan den Rijn, begint waarschijnlijk in de eerste helft van september.

    • Maarten Back
    • Laura Klompenhouwer