Opinie

    • Marc Hijink

Waarom Windows je beste vriend wil zijn

‘Tien redenen om te upgraden naar Windows 10’. Dat was vorige maand de enthousiaste kop boven de recensie van Microsofts nieuwe besturingssysteem. Nu de definitieve versie van Windows 10 verschenen is, komt er ook één argument bij om niet meteen te upgraden. Microsoft vraagt veel meer informatie van de gebruiker dan in vorige Windows-versies. Je locatiedata, je adresboek, je agenda, de apps die je gebruikt, je handschrift; bijna alles wat je doet op een pc lijkt naar de Microsoft-servers te worden verstuurd.

Boze reacties van privacyvoorvechters lieten niet lang op zich wachten. Zij hebben – deels – gelijk: Microsoft zou op z’n minst zijn klanten vooraf toestemming moeten vragen om hun persoonlijke gegevens te gebruiken.

Aan de andere kant is de ophef overdreven. Het gros van de privégegevens is nodig om Cortana, de persoonlijke zoekmachine van Microsoft, met persoonlijke antwoorden op de proppen te laten komen.

Cortana is een vage kennis die graag een goede vriend wil worden. Zij (Cortana is een vrouw) verschilt daarin weinig van Apple Siri, Google Now of Alexa van Amazon: allemaal sprekende computers die voor persoonlijke assistent spelen. Die, zoals het een goede secretaresse betaamt, weten met wie je belt, wanneer je op reis gaat en wanneer je de deur uit moet om op tijd te komen. Cortana doorzoekt je mail en agenda en analyseert continu je woorden - of je nu praat, schrijft of typt.

Creepy? Wen er maar vast aan.

De meedenkende zoekmachine, gevoed door spraakopdrachten of een paar steekwoorden, vervangt het traditionele ‘computeren’ met mappen, bestanden, keyboards en muizen. Net als Windows 10 stoppen Apple en Google hun nieuwe versies van iOS en Android vol met kunstmatige intelligentie die informatie van andere apps op je computer doorzoekt. Allemaal bedacht om het leven nòg makkelijker te maken.

Zoals een vriend opdringerig kan zijn, kan ook een besturingssysteem te bemoeizuchtig worden. Wil je geen relatie met Windows 10? Wees gerust; Cortana snapt nog geen woord Nederlands (in tegenstelling tot Siri en Google Now) en vrijwel al haar opdringerige functies zijn uit te schakelen in de privacy-instellingen. Er zijn apps die deze klus voor je klaren. Cortana heeft bovendien een knop: Stop getting to know me! waarmee je het gestalk kunt staken.

We zijn opgegroeid met Windows als een besturingssysteem dat zelfstandig opereert op je pc, los van het web. Windows veranderde in een schil voor Microsoft-diensten als OneDrive, Skype en zoekmachine Bing. Allemaal gekoppeld aan je Microsoft-account. Net zoals Apple en Google je verplichten tot een Apple-ID of Gmail-account.

Door smartphones en tablets verandert de computer in één gepersonaliseerde wereld die met je mee verhuist van apparaat naar apparaat – we bevinden ons inmiddels in een continue staat van synchronisatie.

Dat vergt, net als bij goede vrienden, vertrouwen. Microsoft heeft zijn klanten daarom nog wel wat uit te leggen. Windows 10 moet van tevoren expliciet toestemming vragen om je data te mogen gebruiken.

De publicitaire tegenwind – opeens regent het ‘verdachte’ functies in Windows 10 – heeft het bedrijf aan zichzelf te danken. Mede dankzij deze instinker: bij de installatie van Windows krijgt je computer ongevraagd een identificatienummer voor gepersonaliseerde advertenties cadeau.

Een verkapte cookie? Nee, dank u.

Zo gaan vrienden niet met elkaar om.

    • Marc Hijink