Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Duurzaamheid

Verslavend ja, maar toch wordt de e-sigaret steeds populairder

foto Reuters

Jongeren die een e-sigaret proberen, beginnen ook eerder aan echte sigaretten. Daarmee is de elektronische sigaret een opstapje naar de echte sigaret. Dat blijkt uit het eerste onderzoek waarin het e-sigaret- en tabaksgebruik van een grote groep veertienjarigen ruim een jaar is bijgehouden. Maar hoe populair is de e-sigaret eigenlijk in Nederland? Elektronisch roken in vijf grafieken.

1. Ruim 1 op de 5 Nederlanders rookt

2. Het aantal gebruikers van e-sigaretten stijgt

3. Waarom? Het is handig

Je hoeft (nog) niet buiten in de regen te gaan staan als je even wil roken en een e-sigaret zou minder slecht zijn dan gewone sigaretten. Dat laatste klopt wel, maar de damp kan stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid (en die van je omgeving). Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kondigde in maart aan de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar te verbieden. Daarvoor is een wijziging van de Tabakswet nodig, en die laat nog op zich wachten.

En dat weten de meeste mensen ook wel:

4. Plus de e-sigaret helpt je bij het stoppen met roken…

Het Trimbos-instituut, het kenniscentrum voor verslavingszorg schrijft:

“Bij 19% van de serieuze stop-pogingen in het afgelopen jaar werd een ander hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. Een groot deel hiervan betreft het gebruik van de e-sigaret bij het stoppen met roken (15%). Dat is een toename vergeleken met 2013 (4%).”

5. Al is de omzet van e-sigaretten nog niet hoog

E-sigaretten vallen, volgens de definitie van Branchevereniging NSO voor tabakdetailhandel, binnen de categorie ‘rokersbenodigheden’. Daaronder vallen ook aanstekers, sigarettenkokers en andere accessoires. De omzet van deze categorie is de afgelopen jaren het meest gestegen, volgens de NSO vooral dankzij de toenemende verkoop van e-sigaretten. Toch is deze groep nog geen 3 procent van de totale omzet. Het aandeel van sigaretten is veel groter.