Politiechef: verdachte van aanslag Bangkok handelde niet alleen

De verdachte van de aanslag in Bangkok is waarschijnlijk lid van een groter netwerk. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Een vrouw bidt bij bloemen bij de Erawan-tempel. Foto Reuters / Athit Perawongmetha

De hoofdverdachte van de bomaanslag van maandag in Bangkok werkte niet alleen. Hij was lid van een groter netwerk, zo heeft de chef van de nationale politie Somyot Pumpanmuang vandaag gemaakt.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Pumpanmuang sloot gisteren geen enkele groepering uit. De autoriteiten zoeken nu wel naar handlangers van de man, die werd gefilmd terwijl hij met zijn rugzak ging zitten op een bankje. De rugtas deed hij af, voordat hij wegliep. “Dit soort aanslagen worden normaal gesproken niet door een persoon gepleegd”, zei een politiewoordvoerder.

Update 13.24

Een Thaise rechtbank heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de hoofdverdachte. Die zou niet de Thaise nationaliteit hebben.

De Thaise politie gaf gisteren beelden vrij van bewakingscamera’s waarop de verdachte te zien is. Op de plek waar de man in geel T-shirt zijn rugtas achterliet, ontplofte de bom. Bij de explosie kwamen ongeveer twintig mensen om het leven.

De explosie vond plaats op een kruispunt in Ratchaprasong, een gebied met veel winkels en hotels. De hindoeïstische Erawan-tempel, een populaire toeristische attractie, ligt aan het kruispunt.

    • Laura Klompenhouwer