Verborgen camerabeelden Hillary Clinton en Black Lives Matter

Hillary Clinton sprak vorige week achter gesloten deuren met vertegenwoordigers van de Black Lives Matter beweging. Nu zijn verborgen camerabeelden uitgelekt.

Hillary Clinton in gesprek met vertegenwoordigers van de Black Lives Matter-beweging Screenshot via YouTube / verborgen camerabeelden van GOOD magazine

Op dinsdag 11 augustus sprak Hillary Clinton, in de race voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, achter gesloten deuren met vijf vertegenwoordigers van de Black Lives Matter-beweging. Het tijdschrift GOOD wist verborgen camerabeelden te bemachtigen en publiceerde deze.

Politiegeweld is vorig jaar zomer, na de dood van Michael Brown, hét onderwerp geworden waarover zwarte activisten zich verenigen. De beweging Black Lives Matter heeft die woede samengebracht met een al langer heersend onbehagen over achterstelling, racisme en economische ongelijkheid. Het gevolg is dat zwart Amerika nu meer verenigd en sterker aanwezig is.

Clinton ontmoette de vijf Amerikanen na een verkiezingsevenement in New Hampshire. De activisten was toegang tot het evenement geweigerd.

Clinton krijgt een stel moeilijke vragen

In de video is te zien hoe een van de Amerikanen Clinton vraagt hoe ze denkt over controversiële wetten die lange celstraffen mogelijk maken en overheidsbeslissingen die de zwarte gemeenschap benadelen.

Clinton beantwoordt de vragen rustig en eerlijk, maar soms ook defensief.

Hieronder deel 1 en deel 2 van het gesprek.

De sfeer lijkt het meest gespannen op het moment dat de woordvoerder van Black Lives Matter beweert dat Clinton verantwoordelijkheid moet nemen voor het ondersteunen van beleid en wetgeving die hebben geleid tot massale opsluiting in de Verenigde Staten. Hij doelt met name op de Violent Crime and Law Enforcement Act, aangenomen tijdens de eerste ambtstermijn van haar man, voormalig president Bill Clinton.

In 1994 zei Hillary Clinton daarover:

“We hebben meer politie. We hebben meer en strengere gevangenis straffen voor recidivisten. We moeten meer gevangenissen hebben om gewelddadige delinquenten zo lang mogelijk van de straat te houden.”

Ook met Bernie Sanders in gesprek

Maandag meldde Bernie Sanders, ook presidentskandidaat voor de Democraten, dat hij later deze week in gesprek zou gaan met Black Lives Matter-activist DeRay Mckesson. De afspraak volgde nadat demonstranten van de beweging meerdere keren een campagne-evenement van Sanders hadden verstoord.

Het ontstaan van Black Lives Matter

Het gesprek tussen de Democraat Clinton en de vertegenwoordigers van de Black Lives Matter-beweging komt in een periode waarin het optreden van blanke politieagenten in Amerika onder een vergrootglas liggen.

In augustus 2014 werd de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson doodgeschoten door agent Darren Wilson. In de maanden erna volgen onder meer Eric Garner in New York, Walter Scott in South Carolina en Freddie Gray in Baltimore.

Allemaal zwarte Amerikanen, omgekomen door politiegeweld, waarbij in de meeste gevallen blanke agenten betrokken waren. Politiegeweld is sinds de dood van Michael Brown hét onderwerp waarover zwarte activisten zich verenigen.

De dood van de zwarte arrestanten door blank politiegeweld leidden keer op keer tot demonstraties en rellen in de Verenigde Staten. Demonstranten scandeerden de kreet ‘Black Lives Matter!’, ‘zwarte levens doen ertoe’.

NRC-correspondent in Washington Guus Valk schreef vorige maand:

“Een nieuwe generatie Afro-Amerikaanse leiders stond op. Zij rekenden af met de blanke idylle van vooruitgang, en met, zoals zij dat noemden, de neiging tot conformisme onder zwarte Amerikanen. Beide groepen zouden zich in slaap laten sussen door de woorden van Martin Luther King (later vaak geciteerd door Obama): ‘De boog van het morele universum is lang, maar ze buigt toe naar rechtvaardigheid’.”

    • Carlijn Vis