‘UCI geeft vier keer zoveel geld uit aan dopingtests als IAAF’

Dat zei Tourwinaar Chris Froome in een interview met BBC.

None
Foto

De aanleiding

Na de internationale wielerunie UCI is nu atletiekbond IAAF onderhevig aan verregaande kritiek over bestrijding van dopingproblemen. De Duitse zender ARD en de Britse krant The Sunday Times onthulde eerder deze maand dat er deze eeuw honderden atleten, onder wie medaillewinnaars, met afwijkende bloedwaarden actief waren. De IAAF zou te weinig doen.

Tourwinnaar Chris Froome zei hierop tegen de BBC dat de atletieksport nog veel te winnen heeft in de strijd tegen doping. „De UCI geeft jaarlijks grofweg vier tot vijf keer meer geld uit aan dopingtests dan de IAAF”, aldus Froome tegen de BBC.

Waar is het op gebaseerd?

Waar Froome zijn uitspraak op gebaseerd heeft, blijft onduidelijk. Een e-mail via zijn website bleef onbeantwoord en ook zijn werkgever Team Sky reageert niet. In het interview met de BBC wordt ook niet duidelijk hoe hij aan zijn informatie komt.

En, klopt het?

In het meest recente jaarverslag van de IAAF (2013) staat dat in dat jaar 3.692 urinetests werden uitgevoerd en 3.607 controles op bloed. Deze 7.299 tests zijn door de IAAF betaald. Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, kost een gemiddelde dopingtest zo’n 600 euro. De tests in 2013 zouden dan 4,4 miljoen euro moeten hebben gekost.

Maar, zegt de IAAF, 2013 was met de WK atletiek (in Moskou) een duur jaar, waarin meer dan in WK-loze jaren werd getest. In een officiële reactie op Froomes uitlatingen schrijft de IAAF dat er een jaar later, in 2014, 2,3 miljoen dollar werd uitgegeven aan dopingtests alleen, omgerekend 2,1 miljoen euro. Alles wordt door de federatie zelf betaald, zegt de bond.

Dan de UCI, een sportbond die al langer dan de IAAF onder vuur ligt als het gaat om doping en daarom in 2008 met de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) een onafhankelijk antidopingorgaan oprichtte. De CADF had in 2014 zo’n 5,7 miljoen euro te besteden aan dopingtests. Maar, en daar zit de crux, de UCI betaalde daarvan zelf maar 20 procent. Dat komt neer op 1,14 miljoen euro. UCI-zegsman Louis Chenaille laat weten dat de rest bijeen wordt gesprokkeld door de actieve wielerteams en door de wedstrijdorganisaties.

Conclusie

Tourwinnaar Chris Froome zei tegen de BBC dat de UCI jaarlijks vier tot vijf keer meer geld uitgeeft aan dopingtests dan de IAAF. Wat hij misschien bedoelde te zeggen was dat de wielersport meer geld investeert in de strijd tegen doping dan de atletiek. Dat klopt. Alleen: Froome had het over de IAAF en de UCI. De UCI gaf in 2014 omgerekend zelf 1,14 miljoen euro uit aan dopingtests, terwijl de IAAF in dat jaar 2,1 miljoen euro besteedde aan dopingcontroles. Strikt genomen is de uitspraak van Froome daarom onwaar.

    • Dennis Meinema