Opinie

    • Hans Beerekamp

Teambuilding aan zee met Mark en Lodewijk

Heidag op het strand, met Mark en Lodewijk.

Wonderlijke beelden verschenen gisteren aan de kop van het Achtuurjournaal (NOS). Het nagenoeg voltallige kabinet maakte in vrijetijdskleding een gemeenschappelijke wandeling. Hoewel woord en beeld geen twijfel mogelijk maakten over de locatie – het wegens droeve weersomstandigheden verlaten Wassenaarse strand – was er toch sprake van „een heidag”.

Zo heet dat immers, wanneer een kantoor, club of andere verzameling professionals in de open lucht aan teambuilding doet. Het is zelfs een groei-industrie geworden, de opvang van zulke ontheemde gezelschappen met koffie en koek, daarna een potje paintball of een leuke nachtelijke dropping.

Als het heel erg tegenzit, worden ze zelfs vanuit de een of andere inspiratie toegesproken, door een beroepsmatige zweefgoeroe of, God verhoede, de eigen Leider.

Het is een inmiddels niet weg te denken vorm van folklore in de intensieve menshouderij. Voor employés die hun werk intens haten, is het een prettige afleiding, maar voor medewerkers die gepassioneerd en enthousiast plegen te werken, voelt het als voor professor Erik Scherder gisteren op een kletsnatte privébarbecue van EénVandaag in het Vondelpark: mede uit goed begrepen eigenbelang is hij bereid alle vragen te beantwoorden, maar liefst wil hij zo snel mogelijk weer weg om nuttiger werk te doen.

De modeshow van team Rutte-Asscher had iets adembenemend gewoontjes: Mark in een open wit overhemd, Lodewijk in een mosgroene pullover. Tussen hen in werd de spastische Jetta door het zand vooruit geholpen en verder zagen we veel sportieve jacks en truitjes. Alleen Ard, de nog vrij verse bewindsman op Veiligheid en Justitie, bleef in zijn rol van jasje-dasje, zoals het een oud-lid van studentenvereniging Minerva betaamt.

Er rezen nog wel enkele prangende vragen. Was deze locatie op een meer stralende dag met dito badgasten ook verkozen? Maar vooral: waarom nodig je de pers uit je te komen filmen en fotograferen, wanneer je juist bij voorkeur onder elkaar zou willen verkeren?

Ik vermoed dat op de dag voordat de Tweede Kamer het kabinet met recht zou kunnen kapittelen over het breken van een verkiezingsbelofte ten aanzien van de steun aan Griekenland, vooral eenheid en daadkracht gecommuniceerd diende te worden. En bovendien dat we hier ook maar met gewone mensen van doen hebben. Behalve de minister van Veiligheid en Justitie dan.

Je zou het misschien kunnen vergelijken met het jaarlijkse fotomoment van de koninklijke familie tijdens de wintersportvakantie in Lech. Privacy is belangrijk, maar public relations nog crucialer. Als de fotografen opgerot zijn, wordt het pas echt gezellig, en zo is iedereen tevreden. Ik denk dat in dit geval de Leider het inspiratiegedeelte inderdaad zelf verzorgd heeft.

    • Hans Beerekamp