Tamino zoekt Pamina en laat zijn orkest achter

Tijdens een kameruitvoering van Mozarts Zauberflöte loopt Tamino weg om op zoek te gaan naar zijn geliefde Pamina. De rest van het ensemble blijft onthutst achter, en begint elkaar dan te vermaken met uit de losse pols gezongen stukken uit de Europese muziekgeschiedenis. Onderwijl volgen we op een scherm Tamino’s zoektocht, die hem langs de lieux de mémoire van zijn liefde voert. Uiteraard worden ze herenigd aan het slot.

Be with me now is een eclectische nummeropera waarmee het ENOA (een samenwerkingsverband van Europese opera-academies en -theaters) zijn eerste lustrum luister bijzet. De opera ging vorige maand in première in Aix-en-Provence en is in ons land te zien in het Grachtenfestival.

Het idee is leuk en de uitwerking charmant. Zo heeft de Zauberflöte-scène een prachtig geknutseld miniatuurdecor gekregen, dat live op het scherm wordt geprojecteerd. De camera wordt even later op de schouder gehesen om Tamino’s aftocht te volgen.

Manoj Kamps heeft het repertoire kundig bewerkt en leidt het goed spelende kwartet vanachter de piano. Niet elke frasering kwam uit de verf, maar de zang was fris. Bas Damien Pass schakelde moeiteloos tussen Wagner en een aanstekelijke Cabaret Song van Britten. Wel zou de voorstelling winnen bij geloofwaardiger acteerwerk.