Spoedberaad met Sint Maarten over criminele ondermijning

Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) ontvangt zijn ambtgenoot van het Caribische eiland voor spoedberaad over criminaliteit op het eiland. Op de achtergrond speelt een conflict over de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst.

Nederland en Sint Maarten praten zaterdag over de problemen in de criminele opsporing op Sint Maarten. Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) ontvangt zijn ambtgenoot van het Caribische eiland voor spoedberaad, meldt de NOS. Aanleiding is een verslag van een bezoek van politiechef Gerard Bouman, waarin hij te kennen geeft dat hij niet meer wil samenwerken met corrupte bestuurders.

Bouman, die aan het hoofd staat van de Nationale Politie, schrijft dat de criminele ondermijning en de integriteitsproblemen “extreem zorgelijke proporties” aannemen. Achterliggen conflict is volgens de NOS de weigering van Sint Maarten om mee te werken aan de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst die buiten de lokale politie om kan werken.

Politie functioneert ‘onvoldoende’

Minister Richardson zou vorige maand de procureur-generaal van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie opdracht hebben gegeven om de voorbereidingen voor oprichting van de dienst te staken. Hij vindt dat Sint Maarten zelf verantwoordelijk moet zijn voor rechtshandhaving op het eiland. Van der Steur zegt dat het zonder de nieuwe dienst onmogelijk is om de onderwereld en bovenwereld gescheiden te houden.

Uit onderzoek, vorig jaar, van advieskantoor PwC bleek onder meer dat de politie onvoldoende functioneert en dat wetten nauwelijks worden gehandhaafd. Volgens het PwC-rapport heerst op Sint Maarten een sfeer van vriendjespolitiek en zijn er veel kwesties rond integriteit op het eiland dat sinds 2010 een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk.

    • Laura Klompenhouwer