Na e-sigaret volgt vaak tabak

Jongeren die een e-sigaret proberen, beginnen ook eerder aan echte sigaretten. Dat komt uit het eerste onderzoek waarin het e-sigaret- en tabaksgebruik van een grote groep veertienjarigen ruim een jaar is bijgehouden.

Dit onderzoek onder ruim 2.500 veertienjarigen in Los Angeles bevestigt bange vermoedens waar eerder, minder nauwkeurig onderzoek al op wees: de e-sigaret is voor jongeren een opstapje naar de echte sigaret. „Het is het sterkste bewijs tot nu toe dat e-sigaretten een gezondheidsgevaar zijn omdat ze jongeren aanmoedigen om tabaksproducten te roken”, schrijft een commentator in het Journal of the American Medical Association waarin het onderzoek gisteren is gepubliceerd.

De e-sigaret is een elektrisch sigaretvormig apparaatje waarin een (meestal) nicotinehoudende vloeistof verdampt. De e-sigaret wordt snel populair. In 2012 gebruikte 1 procent van de Nederlanders de e-sigaret, in 2013 was het 2,5 procent en in 2014 4,1 procent, meldt het Trimbosinstituut.

Van de veertienjarigen in dit Amerikaanse onderzoek die al eens een e-sigaret ‘dampten’, had een jaar later ruim 25 procent een echte sigaret gerookt. Van de leeftijdgenoten die aan het begin van het onderzoek nooit een e-sigaret hadden geprobeerd, rookte in dat vervolgjaar nog geen 10 procent echte tabak.

De e-sigaret wekt veel verwarring, vooral over de vraag of hij ‘gezond’ kan zijn. De damp is duidelijk veel en veel minder schadelijk dan tabaksrook. Maar niettemin is de damp nog slecht voor de gezondheid.

Wellicht stappen er rokers over van de tabak naar de e-sigaret. Wellicht helpt de e-sigaret tabaksrokers bij stoppogingen. Dat zou gezondheidswinst betekenen. Maar even groot is de vrees dat mensen, en vooral jongeren, naar de tabak overstappen nadat ze de e-sigaret hebben geprobeerd. Dat is nu bevestigd, maar strikt genomen kan uit dit onderzoek niet worden geconcludeerd dat de e-sigaret, of de nicotinehoudende damp het tabakroken ook echt heeft veroorzaakt.

    • Wim Köhler