E-sigaret opstap naar echte sigaret

Jongeren die een e-sigaret proberen, beginnen ook eerder aan echte sigaretten. Dat komt uit het eerste onderzoek waarin het e-sigaret- en tabaksgebruik van een grote groep jongeren ruim een jaar is bijgehouden. Dit onderzoek, onder ruim 2.500 veertienjarigen in Los Angeles, bevestigt bange vermoedens waar eerder, minder nauwkeurig onderzoek al op wees: de e-sigaret is voor jongeren een opstapje naar de echte sigaret.

De e-sigaret is een elektrisch sigaretvormig apparaatje waarin een (meestal) nicotinehoudende vloeistof wordt verdampt. De e-sigaret wordt snel populair. In 2012 gebruikte 1 procent van de Nederlanders hem, in 2014 4,1 procent, meldt het Trimbosinstituut.

Van de veertienjarigen in dit onderzoek die al eens een e-sigaret ‘dampten’, had een jaar later ruim 25 procent een echte sigaret gerookt. Van de leeftijdgenoten die aan het begin van het onderzoek nooit een e-sigaret hadden geprobeerd, had inmiddels nog geen 10 procent echte tabak gerookt.

De e-sigaret wekt veel verwarring, vooral over de vraag of hij ‘gezond’ kan zijn. De damp is duidelijk veel en veel minder schadelijk dan tabaksrook. Maar niettemin is de damp nog schadelijk voor de gezondheid, stelde het Nederlandse RIVM dit voorjaar nog vast.

De e-sigaret is zo snel populair geworden, buiten alle regelgeving om, dat er weinig onderzoek is gedaan. Met als gevolg heftige discussies. In Nederland heeft staatssecretaris Van Rijn in maart aangekondigd de verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar te gaan verbieden. Daarvoor is een wijziging van de Tabakswet nodig die nog op zich laat wachten. In reclame mag niet meer worden gezegd dat de e-sigaret onschadelijk is of kan helpen bij het stoppen met roken.

    • Wim Köhler