Rassenstrijd door sociale woningbouw

Oscar Isaac (links) als burgemeester Wasicsko.Foto HBO

Een jonge man wil burgemeester worden en reikt flyers uit aan voorbijgangers op straat. Een verliefd Afro-Amerikaans stel wandelt hem lachend voorbij. Het is zo’n moment waarop de verschillende personages uit de tv-serie Show Me a Hero , sinds maandag te zien bij HBO, elkaar héél even raken, alleen hebben ze nog geen idee hoe hun levens verstrengeld zullen raken.

De mozaïekstructuur van deze nieuwe miniserie, die zich afspeelt in Yonkers, is een typisch product van schrijver en producent David Simon. Eerder maakte de voormalig journalist de geëngageerde tv-series The Wire (2002-2008) en Treme (2010-2013), waarin verschillende personages strijden tegen politieke en sociale misstanden in hun stad. The Wire gaat over Baltimore, waar de strijd tegen drugs vanuit meerdere, gelijkwaardig perspectieven wordt belicht – de kijker kan zich identificeren met de politie en de drugsdealer. Treme, gesitueerd in New Orleans, belicht ondermeer de wijze waarop de bevolking tijdens de nasleep van orkaan Katrina door de regering Bush in de steek werd gelaten.

Ook dit keer heeft Simon, in samenwerking met voormalig journalist William F. Zorzi en regisseur Paul Haggis (Crash), een gevoelig thema te pakken. Het onderwerp van Show Me a Hero lijkt in eerste instantie wat taai maar niets is minder waar. De piepjonge burgemeester Nick Wasicsko (Oscar Isaac) krijgt halverwege de jaren tachtig de ondankbare taak om in Yonkers, een voorstad van New York, 200 sociale woonblokken neer te zetten in een buurt waar voornamelijk blanke bewoners wonen. Zijn opdracht leidt tot felle protesten, laf gedrag van ambtenaren, boze activisten en zwaar gefrustreerde burgers. Wat het verhaal interessant maakt – NYT-journaliste Lisa Belkin publiceerde in 1999 een boek over de juridische strijd van Wasicsko – is het onderliggende thema dat via dit huizenproject naar boven komt: de segregatie die jarenlang in deze voorstad in stand werd gehouden.

Wat na de eerste afleveringen duidelijk wordt, HBO zendt de komende maandagen nieuwe episodes uit, is dat Simon opnieuw laat zien hoe groot het effect is van ongrijpbare politieke processen op het individuele leven van burgers. Ook dit keer is zijn stijl weer realistisch, maar of je als kijker bij deze miniserie ook zo midden tussen de mensen staat als in Treme of The Wire valt nog te bezien. In ieder geval wordt er heel veel Bruce Springsteen gedraaid.

    • Rosan Hollak