Ontdooid door een zwaan

None

Chinese kinderfilms hebben in het Westen altijd een goede reputatie gehad. Een beetje moralistisch (doe je best op school, wees lief voor je vriendjes), maar niet erger dan de sprookjes en Disneyverhalen waar kinderen hier mee opgroeien. Terwijl ze door hun poëtische stijl en weidse fotografie vaak vervoerender waren dan het doorsnee aanbod.

Holly en de zwaan volgt een klassiek stramien: meisje dat na de dood van haar moeder geen woord meer heeft uitgebracht ontdooit als ze een zwaan uit de handen van stropers weet te redden. De film is opgenomen in het moerasland van de Gele Rivier, een eindeloos waterlandschap met riet, slik en kreekjes, waar Holly met haar bootje uit varen gaat of de boeven op een dwaalspoor zet. Het milieuthema van de film (windtoren wordt uiteindelijk verplaatst om de zwanentrek niet te verstoren, illegale jagers opgepakt) ligt er nergens te dik bovenop.

    • Dana Linssen