NRC Media betaalde 750 euro schadevergoeding aan Benno L.

Foto ANP / Remko de Waal

NRC Media heeft vorig jaar een schadevergoeding van 750 euro betaald aan Benno L., de voor ontucht veroordeelde zwemleraar. De krant had in februari vorig jaar als eerste gemeld dat Benno L. zou verhuizen naar de gemeente Leiden. Daarop ontstond grote ophef onder de inwoners van de stad. L. ontving diverse bedreigingen, onder meer via sociale media.

Gisteravond berichtte het televisieprogramma Argos TV - Medialogica (VPRO/Human) over een schadevergoeding van NRC Media aan Benno L.. De krant wilde niet reageren in de uitzending, onder meer omdat met de advocaat van L. was afgesproken de vergoeding niet openbaar te maken.

NRC Media heeft naar aanleiding van de uitzending contact gezocht met de advocaat en daarna met zijn instemming besloten het bedrag van de schadevergoeding bekend te maken. Welke schade precies wordt vergoed is niet bekendgemaakt.

NRC publiceerde op zaterdag 15 februari 2014 de woonplaats van Benno L. Op 18 februari erkende NRC verkeerde inschattingen te hebben gemaakt bij de publicatie. “Wij zien het niet als een taak van deze krant om de woonplaats van delinquenten die hun straf hebben uitgezeten te onthullen”, aldus de hoofdredactie.

De bevestiging van de vergoeding, en de hoogte van het bedrag, zou een einde moeten maken aan speculaties dat Benno L. een vergoeding van vele duizenden euro’s zou hebben ontvangen. De VVD in Leiden heeft vandaag vragen gesteld aan het college van B&W over vermeende bijstandsfraude van L.. Die zou een te hoge uitkering hebben ontvangen als hij – door de schadevergoeding – een te hoog eigen vermogen had opgebouwd. In juli werd bekend dat L. vertrekt uit Leiden. Ook werd bekend dat hij zijn enkelband niet langer hoeft te dragen.

Lees ook het artikel van NRC-ombudsman Sjoerd de Jong: Benno L.: kon de krant niet eerst even tot tien tellen?
    • een onzer redacteuren