Nieuwe hoop in Amerika

Foto Julie Jacobson/AP

Bijgeloof, aangewakkerd door gewetenloze toverdokters, maakt albino’s in Tanzania tot opgejaagd wild. Ze worden gedood bij rituele offers en hun ledematen, organen en geslachtsdelen dienen als traditionele medicijnen. In Tanzania wordt slechts 2 procent van de albino’s ouder dan veertig jaar. Een aantal jaar geleden werd alarm geslagen over een reeks moorden op albino’s in Tanzania en buurlanden. Na de moorden kwamen de Tanzaniaanse overheid en buitenlandse organisaties in actie, maar het probleem is niet verdwenen. Het heeft te maken met het hardnekkig geloof in geesten. Vijf Afrikaanse albino’s die in Tanzania zijn verminkt, onder wie Mwigulu Magesa op deze foto, krijgen in Philadelphia protheses. De operaties worden mogelijk gemaakt door de stichting Global Medical Relief Fund.