Old Trafford zwijmelt bij grandioos optreden Memphis

Foto PETER POWELL/EPA

Manchester United heeft aan de hand van Memphis Depay gisteravond met 3-1 gewonnen van Club Brugge in de heenwedstrijd van de laatste voorronde voor de Champions League. Daarmee won de thuisploeg de eerste van de twee „belangrijkste duels uit mijn carrière bij United”, zoals coach Louis van Gaal de playoffs betitelde. Volgende week woensdag is de return.

Wie rugnummer zeven draagt en – zoals Memphis Depay gisteren – bijzondere dingen doet voor United, prikkelt de herinnering aan grootheden uit een rijk voetbalverleden. „Beckham-esk”, sprak oud-aanvoerder Rio Ferdinand over Depay’s assist in de laatste minuut, een gekrulde voorzet op het hoofd van Marouane Fellaini. Terwijl de twee goals van de Nederlander deden denken aan een andere voorganger op Old Trafford, Cristiano Ronaldo.

Bij zijn eerste goal, kort na de eigen goal van Michael Carrick waarmee United op 1-0 achterkwam, controleerde Depay de bal met de borst, glipte jonglerend langs zijn tegenstander en hield in het strafschopgebied aangekomen net zo lang in tot hij de perfecte hoek vond om uit te halen. Zijn tweede goal, op aangeven van Daley Blind, was een klassieker: naar binnen kruipen vanaf links, uithalen met rechts, verre hoek, goal.

Als het bereiken van de groepsfase nu al bewerkstelligd is, mag de transfersom die voor de 21-jarige Oranje-international is betaald beschouwd worden als terugverdiend. Hij kwam voor ruim 28 miljoen euro over van PSV, ongeveer net zoveel als plaatsing voor de poulefase United oplevert. Van Gaal zei dat hij Depay „wilde zoenen”. (NRC)