Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Live: schepenparade Sail vaart het IJ op

Het wordt de grootste intocht van Sail, het vijfjaarlijkse nautische evenement, tot nu toe. Kijk hier live mee, volg de route en bekijk de schepen.

Luchtfoto dan de intocht.
Luchtfoto dan de intocht. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zo’n vijftig grote klassieke zeilschepen varen vandaag vergezeld van zo’n zeshonderd kleinere vaartuigen Amsterdam binnen. Het wordt naar verwachting de grootste intocht van Sail, het vijfjaarlijkse nautische evenement, tot nu toe. Kijk hier live mee met de schepenparade, volg de route en bekijk de schepen.

Aan de parade richting de Oranjehaven (IJhaven) ten oosten van het Centraal Station doen ‘tall ships’ mee uit achttien verschillende landen, waaronder voor het eerst de Young Endeavour uit Australië en een aantal Russische, Latijns-Amerikaanse en Scandinavische schepen. De stoet richting Amsterdam wordt 12 kilometer lang. De schepen worden afgemeerd over een kadelengte van 4 kilometer. Het schip de Stad Amsterdam voert voorop.

Dit zijn de tall ships die voor het eerst tijdens Sail te zien zijn:

Sail Amsterdam 2015

Naast de tall ships zijn tijdens Sail ook verschillende marineschepen en soorten varend erfgoed te zien. De marine is onder meer vertegenwoordigd met een onderzeeboot en een modern patrouilleschip. Zondag vindt de zogeheten vlootschouw plaats, waaraan honderd schepen uit het varend erfgoed deelnemen. De vlootschouw is een eeuwenoude traditie. Vroeger werd tijdens lange zeereizen aan het eind van elke dag een inspectie gehouden om de bemanning te tellen en er zeker van te zijn dat de vloot nog compleet was.

De eerste schepen komen om 14.00 uur aan in Amsterdam, de laatste rond 16.45. Bekijk voor de route en planning de kaart hieronder (precieze planning hier). Op de site Marine Traffic kun je de schepen van boven volgen. Klik op de icoontjes voor meer informatie.

sail1

De intocht is via verschillende livestreams en webcams te volgen:

1. De aanvang van de parade bij de zeesluizen van IJmuiden duurde tot 12.45 uur. Bekijk hieronder het filmpje van stadszender AT5.

2. De optocht richting Amsterdam is tot 16.00 uur live te volgen via AT5:

3. Aankomst bij Centraal Station Amsterdam, vanaf 14.00 uur

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam De Stad Amsterdam vaart het IJ op. #SAIL2015 http://t.co/zWyFPsRGTk

4. Twee webcams hangen bij de IJhaven. Sail is via die camera’s en via kijksail.nl goed te volgen de komende dagen.

5. Ook NOS volgt de parade live.

Je had het kunnen zien aankomen, na de oproep om vooral selfies te maken en in te sturen: het woord SAILfie is geboren.

De organisatie van Sail verwacht de komende vijf dagen twee miljoen bezoekers. Die zullen vooral het gebied op onderstaande plattegrond bezoeken:

sailplattegrond