Leden No Surrender dringen gesloten clubhuis binnen

Clubleden tijdens een afscheid van Nomad Ron, lid van No Surrender, eerder dit jaar. Foto ANP / Olaf Kraak

Acht leden van de motorclub No Surrender zijn vanmiddag opgepakt omdat ze een gesloten clubhuis waren binnengedrongen. Dat meldt de politie.

Het clubhuis in Beuningen, Gelderland, was maandag 10 augustus door de gemeente gesloten. Vandaag mochten vier leden hun persoonlijke bezittingen komen ophalen onder begeleiding van de gemeente. Er kwamen echter tien leden opdagen. Voordat een gemeentemedewerker aanwezig was, hadden zij de verzegeling van het pand al gebroken.

intimidatie

De gemeentemedewerker werd na aankomst geïntimideerd door de clubleden, en voelde zich daarom volgens de politie “genoodzaakt om hen toegang te verlenen”. De mannen richtten binnen vernielingen aan.

Acht mensen die nog binnen waren toen de politie aankwam, zijn opgepakt. De aanhoudingen verliepen rustig. De leden komen volgens de politie uit Beuningen, Arnhem, Houten, Zutphen en Renkum en zijn tussen de 19 en 40 jaar oud.

Motorclubs

In 2013 werd No Surrender opgericht door voormalig Satudarah-voorman Klaas Otto. Vorig jaar stapte een van de kopstukken van Satudarah, voorzitter Henk Kuipers van de afdelingen in Emmen en Hoogeveen, over naar No Surrender.

Motorclubs staan in een kwaad daglicht. Naast de twee genoemde organisaties zijn ook Hells Angels en Bandidos in Nederland actief. Van de leden van alle zogenoemde outlaw motorclubs heeft 80 procent een strafblad, zo meldde het Openbaar Ministerie vorig jaar, op basis van een eigen steekproef. Bijna 30 procent staat te boek als veelpleger, wat betekent dat zij meer dan tien veroordelingen hebben.

Het voormalige clubhuis ligt aan het Zonnebloemveld in Beuningen:

    • Menno Sedee