Koersval bouwer Heijmans na tegenvallende halfjaarcijfers

Heijmans boekt omzetgroei, maar het verlies loopt verder op door tegen te lage marges aangenomen projecten.

De beurskoers van bouwbedrijf Heijmans is vanochtend bijna 10 procent gezakt na de publicatie van teleurstellende halfjaarcijfers. De eerste helft van dit jaar leed het bedrijf 15 miljoen euro verlies, tegen 8 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg van 823 miljoen naar 922 miljoen euro.

De voornaamste tegenvallers zaten op de markt voor grote infrastructurele projecten. Op de woningmarkt gaat het beter, maar de winstgroei daar werd volledig tenietgedaan door verliezen op grote projecten. Voor de rest van dit jaar rekent Heijmans wel op een verbetering van het operationele resultaat.

„Met name het resultaat van de Nederlandse infra-activiteiten blijft meer achter dan we eerder aannamen”, aldus bestuursvoorzitter Bert van der Els in een persbericht. „Aangekondigde maatregelen zijn geïmplementeerd maar effecten hiervan zijn nu financieel nog niet zichtbaar.”

Een al langer spelend probleem is dat de betere marges op nieuwe klussen nog niet opwegen tegen de „magere condities” van langlopende klussen die nog niet zijn afgerond. Ook concurrenten als BAM, dat morgen halfjaarcijfers publiceert, en het onlangs overgenomen Ballast Nedam kampen hiermee.

Bij Infra in Nederland leed Heijmans een onderliggend operationeel verlies van 15 miljoen euro, het drievoudige van het verlies van een jaar eerder. Heijmans haalde wel meer orders binnen, waardoor de orderportefeuille groeide van 830 naar 879 miljoen euro.

In het onderdeel Vastgoed en Woningbouw zette de verbetering die in de tweede helft van 2014 werd ingezet door. Heijmans verkocht 746 huizen, tegen 482 in de eerste helft van vorig jaar. De divisie maakt nu weer winst. Van der Els heeft er vertrouwen in dat het operationele resultaat van het hele bedrijf in de tweede helft van dit jaar verbetert.