Klokkenluider Chelsea Manning niet in isoleercel, wel straf

Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning toch niet naar isoleercel, maar wel schuldig bevonden aan het bezit van verboden spullen in de gevangenis, zoals een tijdschrift en een tube tandpasta.

Supporters van Chelsea Manning feliciteren haar voor haar verjaardag op 17 december 2014. De groep staat voor de St. Martin in the Fields kerk in Londen, Engeland. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Klokkenluider Chelsea Manning (voorheen Bradley Manning), veroordeeld voor het lekken van overheidsinformatie aan Wikileaks, heeft volgens de gevangenis in Kansas de regels overtreden.

Geen advocaat aanwezig

Na een zitting van vier uur, achter gesloten deuren en zonder advocaat, werd Manning schuldig bevonden voor het bezit van verboden spullen, onder meer een Vanity Fair en een tube tandpasta, en respectloos en wanordelijk gedrag. Dat zegt haar advocaat Chase Strangio tegen persbureau AP.

Haar straf: drie weken recreatieve beperkingen, met beperkt toegang tot de sportschool, de bibliotheek en de buitenplaats. Eerder berichtte de media dat haar mogelijk een periode in de isoleercel boven het hoofd hing.

Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel voor zes schendingen van de spionagewet, diefstal, computerfraude en veertien andere militaire overtredingen die het lekken van 700.000 militaire documenten betrof. Van de belangrijkste aanklacht - hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie - werd ze vrijgesproken.

Ze ging in hoger beroep, maar de strafbepaling van 35 jaar bleef hetzelfde. Manning zit haar straf uit in Fort Leavenworth in Kansas, de enige militaire gevangenis voor oud-soldaten die zijn veroordeeld voor tien jaar cel of langer.

Geworstel met geaardheid

De verdediging van Manning probeerde in de strafzaak strafvermindering te bewerkstelligen door te pleiten dat de meerderen van soldaat Manning tekenen van stress bij haar zouden hebben genegeerd. Zo zou Manning zich volgens een psycholoog geïsoleerd hebben gevoeld omdat ze worstelde met haar geaardheid.

Na de veroordeling werd ze oneervol ontslagen uit het leger. Al met al zou Manning met goed gedrag over ruim negen jaar op borgtocht kunnen worden vrijgelaten. De militair, die in Irak diende, bood tijdens de rechtszaak excuses aan voor het leed dat ze de VS had berokkend met haar actie.

    • Carlijn Vis