Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer steunt Griekse schuldendeal - PvdA, VVD en D66 zijn voor

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en premier Mark Rutte tijdens het debat over het nieuwe steunpakket voor Griekenland.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en premier Mark Rutte tijdens het debat over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer gaat zoals verwacht akkoord met nieuwe steunpakket aan Griekenland. Tijdens een debat in Den Haag lieten coalitiepartijen VVD en PvdA de lening van 86 miljard euro te steunen. Ook D66 steunt de nieuwe afspraken met de Griekse regering, waardoor een ruime meerderheid van de Kamer zich achter de deal schaart.

Afgezien van de regeringspartijen en D66 wezen alle andere partijen het derde steunpakket af. Tot een stemming kwam het echter niet. Verscheidene partijen dienden weliswaar moties in met het verzoek om voor of tegen het Griekse steunpakket te stemmen. Die kregen echter onvoldoende steun.

Dat een meerderheid van de Kamer het nieuwe steunprogramma steunt, komt allerminst als een verrassing. PvdA en D66 lieten eerder al weten de deal met de Grieken te steunen en ook de VVD-fractie besloot gisteren na een urenlange vergadering in te stemmen.

Vooral verkiezingsbelofte Rutte werd besproken

In een debat dat moest gaan over de inhoud van de nieuwe afspraken met Athene, lag de nadruk vooral op de verkiezingsbelofte die premier Mark Rutte in 2012 deed. Rutte zei toen dat er “geen cent” meer naar de Grieken zou gaan, maar is daar sindsdien op terug gekomen. Volgens de premier omdat sindsdien veel veranderd is:

“Toen was er net overeenstemming over een tweede steunpakket en waren de Grieken bezig met de uitvoering daarvan. En dat ging goed. […] Maar sindsdien heeft de Griekse regering zo veel schade aangericht dat een derde pakket wel nodig is.”

Eerder op de dag ging ook de Duitse Bondsdag al akkoord met het akkoord tussen Griekenland en de geldschieters. Van de aanwezige 585 parlementariërs stemden er 454 in. Afgezien van Duitsland en Nederland hadden alle andere nationale parlementen van de eurolanden al hun fiat gegeven voor de nieuwe lening gegeven.

Harde ingrepen in ruil voor 86 miljard euro

Doordat alle parlementen nu akkoord zijn kan het eerste deel van de miljardenlening nu worden overgemaakt. In ruil daarvoor moet de Griekse regering een stevig pakket aan bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Zo gaat de pensioenleeftijd omhoog, wordt er harder ingegrepen bij belastingschulden en moeten de uitgaven aan sociale zekerheid omlaag.

Griekenland zelf ging vrijdagochtend al na een lang beraad akkoord met de eisen. Enkele uren daarop stemden ook de eurogroep – de vergadering van ministers van financiën van de eurozone – in met het nieuwe steunprogramma. De deal tussen Griekenland en geldschieters kwam tot stand na een periode van maanden waarin het land op de rand van een faillissement balanceerde.

Lees ook het liveblog terug dat we vandaag over het Kamerdebat bijhielden.