Je hoeft geen nerd te zijn om te kunnen 3D-printen

Start-up: Printr

Oprichters: Cecile van der Waal (24), Douwe Bart Mulder (25) en Chris ter Beke (22).

Medewerkers: 10

Elke week belicht nrc.next een startup met potentie. Deze week: 3D-printen voor dummies.

Heb je eindelijk een 3D-printer in huis gehaald (Zo vooruitstrevend! Zo tech savvy!), snap je maar niet hoe die werkt. De startup Printr heeft daar een oplossing voor. Ze bouwen een besturingssysteem voor 3D-printers. Dus zoals je Windows hebt voor een computer, zo maakt Printr software die het mogelijk maakt om je printer makkelijk te bedienen.

Was dat er nog niet?

Nee. Nou ja, niet iets centraals. Er is wel veel open source-software, dus dan moet je zelf een beetje kunnen programmeren om de printer te bedienen. Het is namelijk niet zomaar een vormpje uitkiezen en op ‘print’ drukken. Je moet instellen op welke temperatuur het materiaal moet smelten, of je een hol model wilt en welke snelheid de printkop moet hebben.

Wat is het voordeel ervan?

Gebruik van de 3D-printer wordt veel simpeler. Met de software kun je ook vanuit elk apparaat ‘praten’ met de printer. Je hoeft dus niet meer met je computer en een usb-kabel aan de printer vast te zitten. Dat is fijn, want sommige prints kunnen lang duren.

Wat is het verdienmodel?

Ze maken deals met de fabrikanten van de printers. Die betalen de licentie voor de software. Zodra de consument een printer koopt, hoeft hij die alleen nog maar te registeren. De eerste printer met de software komt eind september op de markt. Ze zijn nu vooral bezig met het integreren van de software met de 3D- printerfabrikanten en het uitbreiden van het ontwikkelteam.

    • Charlotte van ’t Wout