Janneke Vreugdenhil Gevulde wijnbladeren uit de oven

illustratie jet peters

In plaats van ingemaakte wijnbladeren kunt u voor dit recept ook de verse bladeren van een druivenplant gebruiken. Die moeten niet worden geweekt, maar een paar tellen geblancheerd tot ze zacht en soepel zijn.

Week de wijnbladeren een paar minuten in een kom met koud water. Laat uitlekken, en dep ze droog met keukenpapier. Rasp de ui, de champignons, de wortel, de courgette en de tomaat grof. Verhit 3 eetlepels olie in een ruime pan en bak de ui goudgeel. Voeg de champignons, de wortel en de courgette toe en bak 10 minuten mee. Doe nu de rijst, de geraspte tomaat, de peterselie, de munt en het citroensap erbij plus zout en zwarte peper. Laat 5 minuten sudderen. Haal van het vuur en roer de kaas erdoor. Verwarm de oven voor op 180 °C Leg een wijnblad met de glanzende zijde naar beneden op het werkvlak. Schep een volle eetlepel vulling op elk blad en begin met oprollen. Stop de zijkanten netjes in na de eerste rolbeurt en ga verder met rollen. Leg de rolletjes strak tegen elkaar in een schaal. Voeg 250 ml water toe en schenk de resterende olie erover. Bestrooi met zout en peper. Zorg dat het vocht zich goed verspreidt. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 1 uur in de oven. Verwijder de folie en zet nog eens 10 minuten in de oven.

    • Janneke Vreugdenhil