Israël vernietigt dertig gebouwen op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft op maandag en dinsdag meer dan dertig gebouwen op de Westelijke Jordaanoever vernietigd. Daarbij zijn tientallen Palestijnse vluchtelingen dakloos geraakt.

Israëlische jongeren in het gebied E1 met uitzicht op de Joodse nederzetting in Ma'ale Adum. Foto EPA / Jim Hollander

Het Israëlische leger heeft de afgelopen dagen meer dan dertig gebouwen op de Westelijke Jordaanoever vernietigd. Daarbij zijn tientallen Palestijnse vluchtelingen dakloos geraakt, waaronder 49 kinderen, melden de Verenigde Naties.

Dakloos

Op maandag werden 22 gebouwen met de grond gelijk gemaakt in vier Bedoeïenengemeenschappen nabij de plaats Ma’aleh Adumim. Het gaat om gebouwen, hutten die door de vluchtelingen uit de Palestijnse bedoeïenengemeenschap werden gebruikt als woningen en schapenkooien. Door de actie van het leger raakten in totaal 79 mensen dakloos.

Dinsdag werden zeventien bouwwerken in het dorp Fasa’il in de Jordaanvallei vernietigd, meldt meldt de Israëlische krant Haaretz. Hierdoor kwamen 48 mensen op straat te staan, van wie 31 minderjarig.

Bezwaar aangetekend

De verwijderingsoperatie vond plaats in het zogenaamde ‘C-gebied’ van de Westelijke Jordaanoever, dat geheel onder Israëlisch gezag ligt en wordt bestuurd door de Civiele Autoriteit van het Israëlische ministerie van defensie.

De advocaat van de getroffen families in een van de dorpen vertelde Haaretz dat hij in mei bezwaar had aangetekend bij de Civiele Autoriteit, maar nooit een reactie ontving.

Desgevraagd liet de Civiele Autoriteit weten dat die reactie naar het verkeerde telefoonnummer was gestuurd. Volgens een andere woordvoerder van de Israëlische regering heeft de advocaat ook een schriftelijke afwijzing van zijn bezwaren ontvangen.

Toestemming voor nieuwe bouw

Op 29 juli werd bekend dat de Israëlische regering toestemming heeft gegeven voor de bouw van nog driehonderd huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het bericht over de toestemming kwam in een tijd waarin er onenigheid is over de sloop van twee andere woningen in het gebied. Die woningen zouden volgens het Israëlische hooggerechtshof illegaal zijn neergezet in Palestijns gebied.

Tientallen joodse kolonisten verzamelden zich eind juli bij de twee half afgebouwde huizen in Beit El, een nederzetting vlak bij Ramallah. Ze protesteerden tegen de sloop. Op televisiebeelden was te zien hoe kolonisten slaags raakten met de politie. Niet ver van deze plek zullen straks de driehonderd nieuwe huizen verrijzen.

    • Carlijn Vis