Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

IS onthoofdt bejaarde archeoloog bij Palmyra

De 82-jarige archeoloog Khaled Asaad is door IS onthoofd. Hij zat al een maand vast.

Foto van Palmyra, vrijgegeven op 17 mei door het Syrian Arab News Agency (SANA).
Foto van Palmyra, vrijgegeven op 17 mei door het Syrian Arab News Agency (SANA). Foto EPA / SANA

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben een 82-jarige archeoloog onthoofd in de antieke stad Palmyra. Het lichaam van Khaled Asaad is vervolgens aan een zuil gehangen op het centrale plein van de oude Syrische stad, heeft Maamoun Abdelkarim, directeur-generaal van Oudheden en Museums in Syrië, bekendgemaakt.

De familie van Asaad heeft Abdelkarim van zijn dood op de hoogte gesteld, meldt persbureau Reuters. Asaad was vijftig jaar lang werkzaam bij Palmyra en was hoofd oudheden bij de Romeinse stad. Hij had meerdere wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan over de door de Verenigde Naties als werelderfgoed aangemerkte ruïnes. Vorige maand werd hij door IS gevangengenomen en ondervraagd.

IS nam Palmyra, in centraal Syrië, in mei in na een belegering van zeven dagen. Tot die tijd was het gebied nog in handen van het Syrische leger. Gevreesd wordt voor de schat aan archeologisch erfgoed. ‘De stad van duizend zuilen’ was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk en geldt nu als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het Midden-Oosten.

IS staat erom bekend pre-islamitisch erfgoed te verwoesten. Op hun rooftocht door Syrië en Irak hebben de extremisten talloze historische kunstschatten vernietigd en verkocht om hun strijd te financieren.

isarcheo