‘Ik weiger om met u te praten’. Houellebecq boos over bio-reeks in Frans dagblad

Michel Houellebecq is boos op 'Le Monde' vanwege een biografische reeks die de Franse krant over hem is begonnen.
Michel Houellebecq is boos op 'Le Monde' vanwege een biografische reeks die de Franse krant over hem is begonnen. Foto ANP

Frans schrijver Michel Houellebecq is boos op het Franse dagblad Le Monde om een deze week gestarte biografische reeks over hem, zo schrijft De Morgen. De directeur van Le Monde noemt de kritiek van de Franse schrijver ‘onaanvaardbaar’.

Le Monde-journaliste Ariane Chemin stuitte naar eigen zeggen in haar voorbereidingen op de biografische reeks over Houellebecq op een ‘poseur die zijn imago angstvallig bewaart’:

“We wilden het universum van een auteur beschrijven, maar stuitten op een militair geheim.”

Houding

Chemin, die in het verleden onthullende boeken schreef over onder andere de buitenechtelijke dochter van François Mitterrand, benaderde Houellebecq in de hoop hem voor de reeks te kunnen spreken. Houellebecqs ex-vrouw en verscheidene vrienden heeft ze kunnen interviewen. Maar Houellebecq zelf weigerde mee te werken. In een mail schreef hij:

“Ik weiger om met u te praten en ik zal aan iedereen die ik ken vragen om dezelfde houding aan te nemen.”

De auteur van de begin dit jaar verschenen what if-toekomstfabel Onderwerping stuurde de mail aan Chemin ook direct door aan beroemde vrienden, waaronder de Franse filosofen Bernard Henri Lévy en Michel Onfray en filmregisseur Frédéric Beigbeder.

Uit de mail blijkt Houellebecq hen aan te willen sporen om juridische stappen tegen Le Monde te ondernemen als de krant met de reeks doorgaat.

Intimidatiemanoeuvres

Jérôme Fenoglio, directeur van het Franse dagblad, noemt de mail van Houellebecq een ‘intimidatiemanoeuvre’ en een ‘belediging’. Hij vindt de mail van Houellebecq ‘onaanvaardbaar’ en weigert van de publicatie van de reeks af te zien.

    • Roderick Nieuwenhuis