Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Lange werkweek verhoogt kans op beroerte en hartinfarct

Foto ANP / Roos Koole

Mensen die lange werkweken maken hebben ruim 30 procent meer kans op een beroerte en een verhoogde kans op een hartinfarct. Dat rolt uit een vergelijking tussen mensen die meer dan 55 uur werken met mensen die 35 tot 40 uur per week werken. Het is veruit het grootste onderzoek (onder ruim 600.000 vooral Noord-Europeanen) dat ooit is gedaan naar werktijden, hartziekten en beroerten.

Het resultaat is vannacht online gezet door het tijdschrift The Lancet. Stress en lang zitten zou de oorzaak kunnen zijn. De onderzoekers concluderen:

“Er is meer aandacht nodig voor de risicofactoren voor hart- en vaatziekten van mensen die lang werken.”

Een commentator in The Lancet is radicaler: ga korter werken. “De preventie van hartziekten is vrijwel uitsluitend gericht op medische en individuele maatregelen”, schrijft Urban Janlert van de afdeling public health van de universiteit van Umeå in Zweden. Maar als lange werkweken de gezondheid bedreigen “moet het mogelijk zijn die te veranderen.”

Europese werknemers hebben daar recht op. Iedere werknemer heeft recht op een werkweek die gemiddeld niet langer is dan 48 uur, schrijft Janlert. Hij geeft cijfers: in de OECD-landen werkt 12 procent van de werknemers langer dan 50 uur per week. Dat percentage is in Turkije (met 43 procent) het hoogst. En het laagst in Nederland. Daar werkt officieel minder dan 1 procent langer dan 50 uur.