Hanna Luden nieuwe directeur Joodse belangenorganisatie CIDI

Hanna Luden wordt per 1 september de nieuwe directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Luden volgt journalist Esther Voet op, die 1 juni terugtrad wegens ‘een verschil van inzicht over de nieuwe strategische koers’.

Hanna Luden
Hanna Luden Foto David van Dam

Hanna Luden (1958) wordt per 1 september de nieuwe directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Dat heeft de Joodse belangenorganisatie vandaag bekendgemaakt. Luden volgt journalist Esther Voet op, die 1 juni terugtrad wegens ‘een verschil van inzicht over de nieuwe strategische koers’.

IJveren voor een zuivere discussie

De in Israël geboren Luden is niet erg bekend. Zij is werkzaam als consultant op het gebied van ICT en organisatie. Op haar 27ste verhuisde zij naar Nederland, waar zij politiek actief werd voor de PvdA. Sinds vier jaar is zij voorzitter van het Genootschap Nederland-Israël, dat de kennis over Israël in Nederland wil vergroten.

Luden wil als directeur van het CIDI gaan ijveren voor “een zuivere discussie” over Israël.

“Het kan niet zo zijn dat iemand met een keppel in Amsterdam wordt aangevallen vanwege de nederzettingenpolitiek in Israël. Dan zit je op een glijdende schaal.”

In het najaar ontvouwt zij plannen om het groeiende antisemitisme in Nederland een halt toe te roepen.

Taken afstoten

Het CIDI werd in 1974 opgericht en houdt zich onder meer bezig met het monitoren en bestrijden van antisemitisme. Het zet zich als belangenbehartiger in voor Israël en het Joodse volk (“waar ook ter wereld“) en onderwijst journalisten, politiek betrokken jongeren en studenten over Israël en buitenlandse politiek. Daarnaast organiseert het CIDI jaarlijkse reizen voor journalisten en neemt zijn jongerenorganisatie CIJO vertegenwoordigers van politieke jongerenpartijen mee naar Israël.

De begroting bedraagt circa 600.000 euro per jaar. Dat geld is afkomstig van anonieme donateurs. Ook krijgt de organisatie een deel van de restitutiegelden, die door Nederland zijn betaald als compensatie voor de geroofde Joodse tegoeden na de oorlog.

De afgelopen jaren bemoeide het CIDI zich overal mee: van de beveiliging van synagoges tot herdenkingen. Als het aan Luden ligt, mag dat wat minder. Kennis delen is prima, zegt zij, maar “het CIDI kan niet de hele wereld aanpakken”.

Lees ook: in NRC Handelsblad Echt een héle goede lobbyclub, in nrc.next het ‘Ikterview’ Hoe Esther van haar voetstuk viel en vanmiddag een portret van Hanna Luden in NRC Handelsblad.